Sunt pline serele de flori și de oameni care vor să aducă culoare și bucurie acasă. Fie că se gândesc la balconul de acasă, ori la curtea unei case, oamenii dau o raită și pe la piață, ori direct la sere. O astfel de seră este și la Lonea, acolo unde doamna Raherla Militaru abia mai face față vizitatorilor.

Fiecare vrea ceva inedit și are de unde alege, pentru că în seră sunt mii de răsaduri, soiuri crescute în solar pe timpul iernii și care acum sunt numai bune de plantat în curte, sau în jardiniere. Iar culorile lor îți iau ochii.
„A început sezonul florilor, e cald. Noi avem peste 40 de soiuri de flori. Sunt și pentru umbră, acolo unde oamenii nu au un loc expus lumii puternice a soarelui, dar și pentru soare. Acum, oamenii vin să cumpere că au încredere în noi și noi le oferim prețul corect, la răsaduri crescute de noi. Una este să ai o plantă de 3 lei, pe care să o cultivi, alta, una de 2,5 lei. E o diferență enormă. Cei care vin și cumpără îi întreb unde vor pune planta, la umbră? La soare? Ca să știu ce le recomand. La noi e iarnă grea și nu putem să îi mințim”, spune doamna Rahela Militaru, cea care, alături de soțul ei, organizează sera de la Lonea și o întreține.
Iar în seră, am găsit oameni, gata să își facă o bucurie, cu o floare.
„De ani de zile suntem clienții familiei Militaru. Avem de unde alege, e calitate, frumusețe. Am venit azi să iau flori pentru grădină”, a spus un domn care a venit cu soția, chiar de ziua ei, ca să îi facă o bucurie. Locuiesc la casă și doamna era foarte încântată să își aleagă singură florile pe care le sădește de ziua ei și le privește cum evoluează tot anul. „Stăm la Cimpa și ne place să fie curtea plină de flori. E ziua mea și mi-a dat mână liberă să îmi aleg flori. Iau mai mici și le plantez și îmi fac eu grădina”, a spus femeia.
Iar alții stau la bloc și le cereau părerea specialiștilor. „Vin în fiecare an aici și cumpărăm flori. Iau pentru scara blocului, duc și la cimitir, pun și în jardinieră”, a spus omul.
Cele mai căutate? Sunt soiurile comune, așa cum spune proprietara serei.
„Avem mușcatele curgătoare, care ne sunt solicitate, cele cu floare dublă, mușcata caliopă, cea englezească, soiuri care sunt foarte rezistente și au îngrășământ direct pus de noi. Așa că, oamenii care cumpără de aici, 6 luni nu mai trebuie să le fertilizeze. E ceva cu eliberare controlată”
Nu e ușor să ai sere în Valea Jiului. E frig multe luni pe an, iar plantele cresc cu căldură și lumină. Toate înseamnă cheltuieli, iar răsadurile au prețuri începând cu 2,5 lei.

Diana Mitrache