Miliardarul de etnie roma Dan Barcina a fost retinut de procurori pentru marturie mincinoasa. Barcina are puternice radacini in Valea Jiului unde a facut multe afaceri profitabile cu statul.

Dan Barcina a fost retinut pentru 24 de ore, iar eri a fost adus din nou la audieri, dupa ce a fost acuzat de marturie mincinoasa. Procurorii gorjeni

l-au audiat mai multe ore intr-un dosar de santaj si spalare de bani in care mai sunt implicati alti milionari din judetul Gorj precum Doru Serban- zis Habitu, si Dan Floarea. Desi este din Gorj, numele lui Dan Barcina se leaga strans de Valea Jiului, unde a avut o serie de afaceri controversate. General Trust si Hermes sunt doar doua dintre firmele de care numele acestuia a fost legat.

Contracte generoase cu CFR

O increngatura de firme si multe afaceri extreme de profitabile cu statul. Asa poate fi descrisa activitatea miliardarului gorjean

Dan Barcina, cel care are radacini bine infipte in Valera Jiului, acolo unde si-a desfasurat o buna parte din activitatea economica.

Chiar daca in ultima perioada afacerile lui Barcina au mai cazut, una cate una, la inceputul anilor 2000 acesta era unul dintre cei mai prosperi afaceristi din Valea Jiului ca urmare a afacerilor de tip suveica derulate mai ales cu statul roman. Unul dintre contractele generoase s-a derulat cu SNCFR, din care de pierdut pare sa fi avut statul, iar de castigat doar miliardarul rom.

La momentul respectiv, rezultatele unui control al Garzii Financiare vorbeau despre faptul  ca instrumentele de lucru ale acestiuia au fost cele cinci societati pe care le conducea direct, sau prin interpusi, respective SC YOGARO SRL, SC EXOTRAC SA, SC EKATERINA BX SRL din Gorj, respectiv SC HERMES SA si SC GENERAL TRUST SA din Petrosani.  Conform datelor vremii, in doar trei ani cele doua societati din Petrosani au livrat marfa catre SNCFR in valoare de peste 29,7 milioane de lei noi. Imediat cum platea marfa, SNCFR revindea produsele, culmea la preturi mai mici, catre SCYOGARO SRL. In final, cercul se inchidea tot la SNCFR care recumpara produsele, prin alta firma a afaceristului.

Ieri dupa amiaza, procurorii au decis sa-l elibereze, insa cu interdictia de a parasi tara, si nu l-au mai prezentat instantei cu propunere de arestare.

Carmen Cosman