De câțiva ani se vorbește despre canonizarea lui Arsenie Boca. Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a subliniat că încă se strâng dovezi ale minunilor înfăptuite de Arsenie Boca și că nu poate da o dată la care va fi efectuată canonizarea Sfântului Ardealului.

„Ştie Dumnezeu. Noi când facem previziuni din acestea, nu am darul premoniţiei, nu ştiu. Va vrea Dumnezeu! Când vrea Dumnezeu şi când vrea şi părintele (Arsenie Boca – n.r.) şi va fi. Noi nădăjduim”, a spus ÎPS Laurențiu Sterza,
mitropolitul Ardealului, în cadrul unei conferințe online.
Mitropolitul Ardealului a spus că în continuare se adună dovezi care să ateste minunile care au fost înfăptuite de Arsenie Boca.
„ În momentul de faţă nu are nevoie de mistificările unora. Unele sunt chiar aşa mistificări, că l-a văzut unul aici şi l-a văzut şi dincolo. (…) unele sunt caraghioase, pur şi simplu caraghioase şi pe noi nu ne-au amuzat, ci ne-au întristat, deci comisia de cercetare, de canoni­zare a fost pur şi simplu uimită de unele afirmaţii, dar aşa sunt oamenii. Dar cele bune întotdeauna au trecut peste celelalte, au răzbătut. Aşa se cerne şi rămân numai lucrurile adevărate şi folositoare”, a mai spus ÎPS Laurențiu Sterza.
Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea.
Episcopia Devei și Hunedoarei a anunțat în luna septembrie a anului 2019, aprobarea documentației necesare pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca întocmite de Comisia specială teologică a Mitropoliei Ardealului. Dosarul complet și studiul document asupra sfințeniei vieții Cuviosului Părinte Arsenie vor fi înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Monika BACIU