Ideea a fost avansata de oficialii Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si de subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, parintele SMURD Romania.

 

Generalul Dorel Gradinaru, inspector general al IGA, a declarat ca „in Romania se doreste infiintarea a doua astfel de centre, iar unul se doreste a fi in Parang”. Gradinaru spune, insa, ca acest proiect nu se va putea implementa decat dupa realizarea celor opt puncte de salvare aeriana, la care se lucreaza acum. Deocamdata sunt patru astfel de puncte, insa Raed Arafat a anuntat ca, pana in 2014, vor fi realizate toate cele opt baze aeriene si, in plus, se doreste sa existe inca unul, al noualea, de rezerva. „Dupa asta trebuie facuta o analiza suplimentara si sa vedem unde mai sunt necesare puncte, cel mai probabil va fi pe partea montana, pentru salvare montana, pe inca cateva puncte izolate, unde trebuie neaparat elicopter. Vom analiza cu Inspectoratul de Aviatie si vom veni cu un plan pentru 2014 – 2018”, a precizat si Raed Arafat. Costurile nu sunt deloc de neglijat.

Astfel, inspectorul general al IGA, Dorel Gradinaru, a sublinat ca un elicopter care sa poata fi folosit in astfel de operatiuni de salvare consta undeva la  6 milioane de euro, insa trebuie luate in calcul si costurile  suplimentare, de intretinere a aeronavei, de reparatie sau cele pentru salariile echipajelor care deservesc elicopterul.

Parangul a fost luat in calcul pentru implementarea unui astfel de proiect extrem de important si pentru ca aici se deruleaza programul guvernamental de dezvoltare a domeniului schiabil, la finalul caruia se asteapta un aflux de turisti. In plus, este aproape de celelalte statiuni si zone montane mult apreciate de iubitorii sporturilor de iarna sau ai muntelui, in general. Este vorba despre Statiunile Straja, Pasul Valcan, Ranca, dar si zona spectaculoasa a Muntilor Retezat.

Carmen Cosman