Pe cai și îmbrăcați în portul popular, Junii Petrileni au fost momârlani – gazde bune pentru zeci de păstrători ai tradițiilor din România, dar și din afara țării. La Petrila a fost ediția cu numărul 10, a Festivalului internațional de folclor, „Momârlanii, gazde bune”.

Junii petrileni au adus la Petrila ansambluri folclorice din: Bistrița, Maramureș, Brașov, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Tulcea, Serbia și Bulgaria. Toți au venit costumați în straie populare, iar alaiul a pornit pe stradă, la Petrila, având în frunte doi cai puternici.
„Am venit ca să se mai țină tradițiile la noi în Valea Jiului. Îi place și lui”, a spus Florin Popesc, proprietarul unuia dintre caii care au mărșăluit pe străzi.
Un alt cal a fost încălecat de o femeie, localnică din Petrila.
Ambii cai erau împodobiți, așa cum sunt tradițiile la noi și au condus alaiul de oameni îmbrăcați în costume populare.
Organizatorii spun că ideea principală este legată de faptul că portul, dansul și tradițiile noastre trebuie păstrate cu sfințenie și arătate tuturor. Așa că vin cu cai, îmbrăcați în haine pe care le moștenesc din moși-strămoși și sunt mândri de ele. „Suntem la a X-a ediție a Festivalului Momârlanii, gazde bune, care este acum un festival internațional de vreo 4 ani. Am plecat, la început, cu câteva trupe și, de 4 ani, vin și alte țări. Avem din Bulgaria, Serbia și aromânii de la Tulcea. În alți ani au venit și din Turcia și din Ungaria. Fiecare are alt port popular”, ne-a spus Constantin Cigmăian, organizator al acestui eveniment.
Și, pentru că tradiția se lasă moștenire, nici Constantin Cigmăian nu a venit singur. Fiica lui, Miruna a purtat, la paradă, un costum moștenit, de care era foarte mândră. „Este un costum foarte frumos, pe care l-am moștenit de la mama și mama de la bunica. Iar eu mă bucur foarte mult că tata este unul dintre organizatorii acestui festival, care a ajuns la a X-a ediție”, a adăugat și Miruna Cigmăian.
Oamenii s-au prins în joc și, din timp în timp, alaiul s-a oprit și oamenii au încins jocul. Fiecare, așa cum a moștenit tradiția.
La parada portului popular a venit și primarul cu toată familia, toți fiind îmbrăcați în costume populare.
„Suntem la a X-a ediție și mă bucur că reușim în fiecare an, prin ansamblul Junii petrileni, să aducem ansambluri folclorice din toată țara și chiar din afara țării, spre satisfacția cetățenilor din orașul Petrila. Ei sunt privilegiați să vadă asta”, a spus și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Momârlanii, însoțiți de toate ansamblurile folclorice care au ajuns la Petrila, au mărșăluit pe străzile orașului, în aplauzele trecătorilor, bucuroși să vadă portul tradițional al altor zone din țară și din afara ei.

Diana Mitrache