Se vorbește despre posibilitatea de stocare a energiei în Valea Jiului. Cei de la Complexul Energetic Valea Jiului spun că au purtat discuții aplicate pe acest subiect și chiar au identificat zone în acre să poată fi amplasate sisteme de baterii. Asta, pentru ca vânzarea de energie să fie avantajoasă.

Complexul Energetic Valea Jiului are nevoie să se reinventeze, iar stocarea energiei, în diverse forme, este în atenția celor care acum se gândesc la viitor. Huila nu va mai putea fi extrasă, iar energia va fi produsă prin diverse sisteme, de la cel solar, la cel prin înmagazinarea în puțurile de mină. Așa că un hub de energie este o soluție.
„Sunt niște discuții și proiecte în acest sens. Acum să vedem noi să le și demarăm. Suntem condiționați de buget, pentru că orice studiu de fezabilitate, dacă nu ai buget, nu poți să faci investiții. Noi, fiind societate pe pierderi, nu vom putea, decât printr-un parteneriat. Da, avem în discuții și cu SENS, sau alte firme din mai multe țări, proiecte legate de stocarea de energie”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Nu mai departe de week-end-ul trecut, producătorii de energie din România au fost nevoiți să plătească pentru a intra pe piața de energie. Iar un sistem de stocare ar fi util. Sistemele de stocare devin esențiale și ar putea fi impuse de rațiuni economice.

Diana Mitrache