D eși trenurile trec rar, din lipsă de cărbuni, lopătarii cărbunari nu au renunțat. De câte ori un marfar oprește în zona Iscroni, spre exemplu, lopătarii sar din casele lor și, înarmați cu saci și lopeți, descarcă vagoanele ce urmează să ajungă la termocentrala Paroșeni. Și asta, în detrimentul minerilor care abia scot o cantitate cât să fie arsă două zile pe săptămână, ca să își ia salariile.

Nici trenurile tot mai rare, nici dosarele penale nu i-au speriat pe hoții de cărbuni. Și, în viteza impusă de ritmul lucrătorilor CFR care
fac manevre rapide de schimbare a locomotivei, în zona Iscroni, oamenii descarcă fără griji și teama de cei 27.000 de volți, cărbunii direct din vagoane. Un astfel de lopătar am zărit și în această săptămnă, în zona de la bariera Aninoasa, iar mărturie a activității acestor oameni stau
liniile pline de huilă.
Pe site-urile de vânzare specializate, cărbunarii vând sacul de huilă cu 25 de lei, așa cum spun anunțurile, iar poliția a întocmit recent mai multe dosare penale celor prinși în flagrant.
Potrivit IPJ Hunedoara, incidentul a avut loc marți, în data de 7 februarie, în jurul orei 15:20, când poliţiştii Serviciului Județean de Poliţie Transporturi Hunedoara s-au sesizat din oficiu când au văzut hoții pe vagoane.
Trei persoane au pătruns atunci fără drept între liniile de cale ferată, în stația CFR Iscroni, de unde încercau să sustragă cărbune industrial din vagoanele de marfă garate.
Cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, au vârste
cuprinse între 24 şi 53 de ani și locuiesc toţi în Aninoasa, acolo fiind un cartier de case în
care oamenii trăiesc
și din furtul de cărbune, pe care, mai apoi, îl
vând cu sacul, la cei care locuiesc la case.
Diana Mitrache