Rangerii din Parcul Național Retezat au efectuat recent o nouă tură de monitorizare a speciilor și habitatelor, o activitate esențială pentru conservarea biodiversității în zonă.

Echipa a folosit echipament specializat, inclusiv GPS-uri,
binocluri și camere foto, pentru a străbate parcul în căutarea diverselor specii de plante
și animale și pentru a înregistra observațiile lor. Monitorizarea constantă este crucială pentru înțelegerea comportamentului speciilor, detectarea schimbărilor în ecosistem și implementarea măsurilor de protecție necesare pentru menținerea echilibrului natural.
Reprezentanții Parcului Național Retezat au subliniat importanța acestei activități.
”Monitorizarea speciilor și habitatelor o parte esențială a muncii noastre de a asigura conservarea și protejarea speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat. Cu GPS-ul în mână, binoclul la ochi și aparatul foto după noi, am străbătut Parcul Național Retezat pentru a observa și înregistra diverse specii de floră și faună. Monitorizarea regulată ne ajută să înțelegem mai bine comportamentul speciilor, să identificăm orice schimbări în ecosistem și să luăm măsuri când este necesar pentru a proteja și a menține echilibrul delicat al naturii. Fiecare specie are un rol în acest ecosistem și este o onoare să avem ocazia să contribuim la protejarea lor”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.
Monika BACIU