C eaune cu gulaș tradițional, muzică specifică și degustări de palincă, sunt doar câteva dintre activitățile ce vor avea loc la Zilele Maghiare în județul Hunedoara. La finele acestei săptămâni se petrec toate și, în Valea Jiului, spre exemplu, manifestările se țin de la Petrila, la Lupeni.
Zilele maghiare debutează în
16 septembrie, la Hunedoara, Petroșani, Brad și la Băcia. Vor fi concursuri de gătit pe gusturi ungurești, gulaș, sau lagoși, ori ciorbe specifice comunității maghiare, degustări de palincă și dansuri pe muzică maghiară.
La Brad va fi un concurs de pescuit și la Băcia poate fi ascultat corul Bisericii reformate din Odorheiul Secuiesc.
„Din data de 16 și până în 24 septembrie, se desfășoară, în tot județul Hunedoara, Zilele Culturii Maghiare. În fiecare localitate, unde trăiesc etnici maghiari, se vor desfășura activități culturale și, pot să spun că și la Petroșani, în data de 16 septembrie, va fi acel tradițional moment cu gulaș unguresc, în Centrul Civic. Încercăm să facem ceva frumos și aici. Anul acesta am zis să nu fie un concurs și
să ne axăm mai mult pe calitate și am zis să fim concentrați pe bunătăți. Vor fi inviați cu dansuri, muzică, activități pentru copii și adulți și credem că va fi foarte frumos”, a declarat Csaba Kutasi, președintele UDMR Petroșani.
Comunitatea maghiară din tot județul Hunedoara va fi invitată la concursuri sportive, la teatru în limba maternă și spectacole cu muzică.
Europarlamentarul maghiar Iuliu Winkler a invitat comunitatea și la vernisajul expoziţiei itinerantă „Geofolk” semnată de fotograful Botond Dávid, laureat cu Premiul cetățeanului european, care va ajunge la Deva cu prilejul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara Este vorba despre o expoziție în aer liber care prezintă aproximativ 2.000 de fotografii despre costume populare pline de culoare și bogate în simboluri ale popoarelor lumii, în
principal din Europa, dar şi din Asia și America de Sud, fotograful
parcurgând 60 de țări din Uruguay până in Indonezia şi China.
Manifestările dedicate comunității maghiare au ajuns, în 2023, la cea de-a XIV-a ediție.
Diana Mitrache