B ibliotecarul de la Petroșani, Avram Iancu a trecut Rinul înot și a demonstrat astfel că România trebuie să fie acceptată în Schengen. Pentru efortul său, Consiliul Local al municipiului Petroșani i-a oferit o recompensă în bani.

Bibliotecarul din Petroșani a ajuns să facă istorie în lume, iar ziare europene au consemnat despre performanța lui în apele Rinului.
A înotat mai bine de o lună de zile, cu pauze noaptea, pe ploaie, vânt, ori în soare, a rămas fără motor la barcă, a trebuit să își ia ghid și a întâmpinat nu doar greutățile unui înot continuu. Dar ne-a făcut mândri să îl cunoaștem. Așa că acum consilierii de la Petroșani au votat să îi aloce suma de 11.045 de lei, drept recompensă în bani, pentru efortul lui.
În nota de fundamentare care i-a determinat pe aleșii locali să aprobe proiectul de hotărâre scrie că „printre cetăţenii din Petroşani sunt sportivi de mare valoare pe care avem obligația morală de a-i susţine şi de a-i promova, întrucât prin succesele avute aduc cinste municipiul nostru internaţional. făcându-l cunoscut pe plan național și internațional. Un asemenea sportiv, care promovează municipiului nostru, este domnul Avram Iancu Marius”.
În luna iulie a acestui an, Avram Iancu a pornit într-o nouă aventură, dedicată integrării României în spațiul Schengen. A înotat întregul parcurs al Rhinului, de la începutul marcării kilometrice a fluviului adică de la Vechiul Pod din Konstanz (Germania) pe 16 iulie, şi până la vărsarea acestuia în Marea Nordului, în Olanda, adică 1032 km parcurşi în 48 de zile. Scopul său a fost de a face cunoscut mesajul că țara noastră este în Europa şi merităm, ca cetățeni europeni, să facem parte din spațiul Schengen.
Diana Mitrache