L ucrările de închidere a gropii de gunoi de la Uricani sunt finalizate în proporție de peste 60%. Depozitul neconform de deșeuri municipale clasa b Uricani din județul Hunedoara are activitatea de depozitare a deșeurilor sistată, conform HG nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, termenul de sistare al depozitarii fiind16 iulie 2009. Urmare a eforturilor tuturor instituțiilor implicate, s-a semnat contractul de finanțare nerambursabilă între Administrația Fondului pentru Mediu și UAT – Județul Hunedoara – Consiliul Județean Hunedoara (titular SMID Hunedoara și PJGD Hunedoara),având ca obiect proiectare și execuție pentru “Închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani, din Județul Hunedoara” .
”În prezent lucrările de închidere, conform proiectului, sunt executate în proporție de peste 60%, iar după finalizarea acestora va urma monitorizarea postînchidere”, arată Garda de Mediu Hunedoara. La finalul săptămânii trecute, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, s-a aflat la Uricani pentru a efectua o vizită în teren. ”Tot aici la Uricani, unde lucrăm la un alt proiect de mediu important, închiderea și ecologizarea fostei gropi de gunoi, am avut o întâlnire cu localnici din vecinătate, în dorința de a rezolva problemele semnalate de aceștia. Mă bucur că am reușit, prin dialog și înțelegere, să găsim soluțiile necesare altfel încât nimeri să nu aibă de suferit, ci numai de câștigat, de pe urma proiectelor derulare de Consiliul județean Hunedoara”, arată Costel Avram, administratorul public al CJ Hunedoara.
Depozitul neconform de deșeuri menajere din Uricani a rămas neînchis la finalizarea proiectului SMID Hunedoara, deoarece nu a îndeplinit condițiile de eligibilitate pentru a fi finanțat din fonduri europene nerambursabile, mai precis nu a fost îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la proprietatea publică asupra terenului pe amplasamentul căruia se află depozitul. Investiţia vizează lucrări de închidere a depozitului neconform de deşeuri menajere Uricani din judeţul Hunedoara. Depozitul de deşeuri Valomir – Uricani este amplasat la circa 70 m sud de limita localităţii Uricani. În apropierea depozitului se găsesc câteva locuinţe aflate la distanţe de circa 50 până la 70 m pe zona sudică şi nord, nord-vest. Fată de centrul civic al localităţii, depozitul se află la o distantă de 500 m sud-est, iar fată de cartierul de locuinţe din Oraşul Nou Uricani, la o distantă de 1200 m est.
Depozitul neconform de deşeuri menajere Uricani este pe lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, până la data de 21 decembrie 2020. Închiderea depozitului de deşeuri are rolul de a îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor, diminuarea riscului de îmbolnăvire a populaţiei şi refacerea peisajului natural. De precizat este faptul că groapa de gunoi funcţiona pe terenul unei persoane fizice.

Monika BACIU