A fost alertă la Apa Serv în noaptea de miercuri spre joi, când au fost anunțate fenomene imediate. Echipe de muncitori și specialiști au acționat în zonele inundabile, iar stațiile de tratare au fost oprite din cauza turbidității apei.

A fost cod galben de fenomene imediate în Hunedoara și furtuna a oprit stațiile de tratare a apei în Vale Jiului. Conducerea Apa Serv spune că a avut echipe care au intervenit punctual și astfel s-a evitat inundarea zonelor în care exista un astfel de potențial, mai ales pe partea de canalizare și de preluarea a apelor ce vin de pe versanți. „Sunt zonele specifice din Valea Jiului, pe care noi le numim zone inundabile. Vorbim de cea de pe Aviatorilor, Oituz, am mai verificat pe centură unde au fost lucrări speciale care să preia surplusul de apă meteoric. Echipele au curățat grătarele ca apa de ploaie să fie preluată. Dar nu am avut reclamații că s-ar fi produs inundații”, a spus Cristian Ionică, manager Apa Serv Valea Jiului.
Populația nu a rămas fără apă, dar, specialiștii de la ape spun că lucrează cu toate stațiile în sisteme de avarii, date de turbiditatea apei ce vine din munte. „De la ora 1.00, noaptea, echipele de intervenție din toate orașele au ieșit în teren. În Petoșani au fost verificate zonele inundabile. Continuă problemele pe stațiile de tratare. Pe partea de Vest, la Valea de Pești, am oprit captarea Lazărul, dar avem ca și sursă de apă, barajul, fără a avea probleme cu alimentarea populației. Iar pe partea de est avem probleme pe stațiile Zănoaga și Taia, care sunt în curs de reabilitare. Dar aceste probleme sunt cumva anulate de stația Jieț, care este funcțională”, a mai spus Cristian Ionică.
ANM a emis în prima zi a lunii iulie noi avertizări de cod galben și portocaliu, în mai toate zonele țării, coduri care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, disconfort termic ridicat. Intervalul de valabilitate este între 1 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Diana Mitrache