Fotografii din Valea Jiului au fost expuse la Bruxelles, în cadrul Just Transition Platform. Expoziția a fost vernisată la Petroșani, la Muzeul Mineritului și cuprinde imagini de acum câțiva ani, puse în oglindă, cu imaginile de azi.

Expoziția a fost vernisată la Muzeul Mineritului, iar zilele
trecute, a ajuns și în capitala Europei. Colajele, cu imagini ale Văii Jiului de ieri și de azi, au fost realizate în cadrul proiectului „Identitate în tranziție” prin inițiativa EUTeen4Green.
Expoziția a fost făcută pentru a sublinia importanța patrimoniului construit pentru zonele aflate în tranziție justă. Fotografii de zeci de ani și imagini luate acum, din același unghi, toate din Valea Jiului, sunt acum expuse la Muzeul mineritului. „Valea Jiului de altădată și azi” este un proiect ce pune în oglindă fotografii cu diverse construcții emblematice, însoțite de coduri QR pentru a afla și poveștile acestor locuri în lectura actorilor de la Petroșani.
Pe simeze au ajuns fotografiile realizate în mai multe locuri din Valea Jiului, construcții care mai sunt azi, ori altele, care sunt deja ruine. Toate au fost redate în „oglinda timpului”, în versiunea veche și actuală.
Sunt 24 de fotografii însoțite de coduri QR care conțin o scurtă descriere a obiectului imaginii, precum şi o înregistrare audio a conţinutului text.
Mai mulți tineri din liceele Văii Jiului au luat parte la acest proiect ce recompune istoria, redă prezentul și le va fi document celor ce vor veni.
Diana Mitrache