Damian Militaru (51 de ani) este fãrã îndoialã un simbol al echipei Jiul Petrosani, având un mare merit într-o portiune a celor o sutã de ani de existentã a echipei în alb – negru.
Începând fotbalul la echipe modeste – Rm. Sãrat, Hateg în 1990 ajunge la Jiul Petrosani, unde va juca pânã în 1993, apoi la Dinamo (1993 – 1994), Steaua  (1994 – 1999) Shinnik Yaroslavi – Rusia (1999), Electro Bere Craiova (1999 – 2000) si din nou la Jiul (2000 – 2007), practicând, 10 ani de fotbal fiind dedicati echipei din Petrosani. Damian Militaru a acumulat 200 de meciuri în divizia ”A”, marcând 34 de goluri. În cupele europene a jucat 35 de partide.
Reporter: Damian Militaru, cum e cu Jiul 2019?
Damian Militaru: Ne-am adunat sãptãmâna asta, trebuie sã ne tinem de juniorii A1 de la liga a IV-a, dorim neapãrat sã fim campioni. E strategia care ne-am propus-o cu Sorin Ghitan si Cosmin Kanduth, colegii mei de suferintã…
Reporter: Da, Jiul a cam suferit în ultima vreme…
Damian Militaru: E drept, de ceva vreme avem probleme cu echipa de seniori. Încercãm sã-i tinem aproape, în conditiile stiute. Important este cã nu abandonãm.
Reporter: Facem suta de ani, cum va fi?
D. Militaru: Domnul primar Tiberiu Iacob – Ridzi a spus cã se va implica total, trebuie doar sã stabilim o datã clarã, sã nu se încurce cu Campionatul European de Tineret. Ne-am dori sã facem un meci de old – boys, un ”clasico” de Hunedoara, adicã un meci Jiul – Corvinul Hunedoara. Întotdeauna au fost învinse duelurile jiuliste cu Nelu Petcu, Vãetus, Gãlan, Romulus Gabor si ceilalti. În plus, noi am dori sã fie ca acum 10 ani, sã chemãm si fortele glorii ale Jiului, Gigi Multescu, Rozsnyai, Stoichitã, Adrian Dodu, ooo, dar câti nu sunt…
Reporter: Da, asa este, au fost atunci foarte multi jucãtori…
D. Militaru: Repet, un meci Jiul – Corvinul mi s-ar pãrea extrem de interesant, cu spectatori din diferitele generatii în tribune! Am contactat deja pe cei de la Hunedoara, sã vedem detaliile. În principiu, sperãm ca totul sã iasã bine. Mãcar sã repetãm istoria…
Jiul – Corvinul, repere de-alungul vremii
Primul meci, acum 65 de ani!
În editia din 1954, Jiul si Corvinul s-au întâlnit în divizia ”A” în tur la Petrosani, scor 0 – 0 în etapa a 7-a. Jiul a folosit echipa: Crâsnic – Licã, Panait, Vasiu, Romosan – Farkas II, I. Deleanu – Coidum, Paraschiva, Farkas I, V. Gabor, Turcus.
Un singur hat-trick în divizia ”A”
De-a lungul celor 41 de meciuri directe s-a realizat doar o datã marcarea a trei goluri (hat-trick) de cãtre un jucãtor: Horatiu Lasconi de la Jiul, în partida din 26 nov. 1989, Jiul – Corvinul 5 – 3 (Lasconi 3, Sedecaru, Bâcu resp. Gabor 2, Nicsa).
Ultimele douã, de 4 – 0!
Ultimele douã partide disputate la Petrosani s-au încheiat cu scorul de 4 – 0 pentru Jiul: Jiul – Corvinul 4 – 0 pe 1 mai 2004 (goluri M. Voicu 3, Boroncoi) si Jiul – Corvinul 4 – 0 pe 20 oct. 2004 (goluri N. Iorga 2, M. Voicu, Irina).
Golgeterul
Golgeterul absolut la nivelul partidelor Jiul – Corvinul este Ioan Petcu, autor a 8 goluri pentru hunedoreni.
GENU TUTU