D upă ce Consiliul Județean Hunedoara a preluat fosta mină Petrila, clădirile au fost inventariate, iar cele exsitente au primit sau nu câte o utilitate. Aici a rămas arhiva cu documentele minerilor care au lucrat la minele ce s-au închis de-a lungul timpului și ele vor mai sta până la finele anului. Tot până atunci se va stabili și ce clădiri trebuie întreținute în iarnă.
O parte dintre clădirile de la mina Petrila pot fi utilizate, o parte deja au o altă utilitate și le folosesc cei din Asociația Planeta Petrila, iar altele vor găzdui pe viitor evenimente cultural-artistice.
„Trebuie să rezolvăm
problema cu Asociația Platenta Petrila, ca să știm exact, fiecare ce face, dar, în același timp, ei merită felicitări pentru acțiunile lor de acolo. De aceea le-am și dat acceptul, fiindcă este bine-venit orice astfel de eveniment. Vrem să schimbăm fața a ceea ce însemană fosta mină Petrila și va fi acolo în loc de mina Petrila, Exploatarea Cultutrală Petrila”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Dar la vechea mină mai sunt documentele din rahivă acum. „Suntem în situația în care SNIM va avea acolo arhiva până la sfârșitul anului. Ne plătesc chiria pentru că au acolo, în spațiul nostru, arhiva, iar de la 1 ianuarie urmează să își ducă de acolo arhiva”, a mai adăugat Avram.
Și, pentru că vine iarna, cei de la Consiliul Județean se
gândesc cum să conserve acolo clădirile rămase și care pot fi redate, prin investiții, unor alte activități. „CJH nu a avut prevăzuți bani în buget pentru a face investiții acolo. În bugetul anului viitor vor exista bani, dar, de la 1 octombrie, cei de la investiții merg acolo să vadă ce poate fi cosmertizat, ca iarna să nu degradeze mai mult locul. Sunt acolo vreo două-trei clădiri sus, care nu vor mai rezista, că sunt un pericol
pentru oricine trece pe acolo și, probabil le vom demola”, a conchis Costel Avram,
administrator public al județului Hunedoara.
Mina Petrila a rămas cu o parte din clădirile existente. Pe teren se află și câteva care s-au demolat singure, ori ajutate de vremea rea, ori hoții de fier vechi, iar în zonă sunt așteptate proiectele europene care să revigoreze atmosfera și să transforme peisajul industrial total.
Diana Mitrache