V irgil Popescu, ministrul Energiei a parafat un protocol prin care își asumă înființarea unui nou complex energetic în Valea Jiului, care va purta numele Complexul Energetic Valea Jiului.

Sindicatele din CEH spun acum că acesta va fi funcțional cu data de 9 ianuarie 2023 și că, odată născut, va crea oportunități uriașe de
producere a energiei electrice.
Sindicaliștii s-au întors de la București cu promisiunea că în 9 ianuarie Complexul Energetic Valea Jiului va avea prima lui zi. Acesta va cuprinde 4 mine din Valea Jiului, Termocentrala de la Paroșeni și sucursala PrestServ, care cuprinde stația de salvare minieră.
„Acest protocol prevede ca, până la data de 31 decembrie 2022, pe structura SNIM, cu schimbarea denumirii și a obiectului de activitate, să se înființeze noua societate, denumită de noi Complexul Energetic Valea Jiului. Din momentul semnării acestui protocol, administratorii CEH, dar și cei de la Ministerul Energiei, au obligația să facă această companie operațională și ea va deveni operațională din 9 ianuarie 2023”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Și, până în decembrie, cei de la Ministerul Energiei spun că vor asigura buna funcționare a CEH, așa cum este el acum. Iar, după ianuarie, în plan sunt și investiții și angajări de mineri.
„Se vor face minimum 120 de angajări pentru a asigura funcționarea cât de cât normală a noii entități, iar din momentul începerii activității, va începe și un proces investițional, prin care se va realiza grupul pe gaz, pe lângă cel de cărbune, la Termocentrala Paroșeni, microhidrocentrala de pe pârâul Baleia, precum și un amplu program de montare de panouri fotovoltaice pe toate perimetrele care permit asta în cadrul terenurilor ce se află în proprietatea Complexului Energetic Hunedoara și, implicit, a noii societăți”, mai spune sindicalistul Cîmpean.
Minerii au cerut și utilaje și piese de schimb pentru minele ce rămân. Banii pentru toate aceste investiții, spune Darius Cîmpean, vor proveni din vânzarea energiei, din lucrările regresive ce se vor executa la aceste mine, sumele fiind alocate de la Guvernul României.
Noua societate va realiza venituri, spun sindicatele, iar cei de aici vor putea chiar să acceseze fonduri pentru astfel de investiții.
De-a lungul timpului, minerii și energeticienii au fost cuprinși în Regia Autonomă a Huilie, apoi a urmat Compania Națională a Huilei, care s-a desprins în două, pe de o paarte fiind minele pe închidere și pe de alta cele viabile. A ajuns apoi Complexul Energetic Hunedoara și acum se pun bazele Complexului Energetic Valea Jiului, o entitate nouă, creată pe scheletul vechii Societăți Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Diana Mitrache