Adolescenții din Petroșani au ajuns în fața unei dileme propusă de cei din Asociația „Pe firul apei”, cei care vor să pună în valoare Maleia. Vorbim de apa ce taie în două municipiul Petroșani.
Și au venit cu idei frumoase, iar cei care i-au îndrumat au făcut ca mesajele lor să ajungă la public, ca și cum ar fi panouri mari, publicitare, amplasate în centrul municipiului.
Două panouri mari, publicitare, din centrul Petroșani au mesajele unor copii. Este un exercițiu virtual deocamdată, iar elevii de la Colegiul Național Carmen Sylva au tras un semnal de alarmă, așa cum au știut ei.
„Cred că îmi schimb cursul, că aici dau doar de gunoaie”. Semnal Maleia. Este mesajul compus de Andreea, o elevă a acestui liceu. Iar un alt mesaj vine de la Adriana: „Firul Apei = Firul Vieții”. Și se pare că adolescenții pricep importanța apei, mai mult ca riveranii care ne lasă să privim Maleia, năpădită de gunoailee aruncate de ei, deși, pe albia apei plutesc rățuște sălbatice și locul ar putea să fie pus în valoarea mai mult. „Am fost la Colegiul Carmen Sylva și, împreună cu elevii de acolo, trainerul nostru, Andrei Kalman, specializat în marketing și copywrtiting, a prezentat metodele noi prin care putem să atragem atenția asupra unor probleme, cum este, în cazul nostru problema de mediu. Prin aceste mesaje dorim să atragem atenția și acesta este și motivul pentru care ele au apărut așa, în mediul public, ca fiind simulări pe panouri publicitare, pentru a atrage atenția asupra mesajului care să determine o campanie de mediu în acest sens”, spune Mihai Danciu, arhitect, reprezentant al Asociației Urban Lab Valea Jiului.
Albia pârâului Maleia este mereu inundată de deșeuri, uneori miroase urât, iar comunitatea nu se poate bucura de o zonă de promenadă. O știu toți cei care trec prin zona centrală a municipiului Petroșani și care niciodată nu s-au bucurat de priveliște.
„Pe Firul Apei” își spun o mână de tineri care vor să facă ceva pentru acest curs de apă. Vor și pot să facă din albia apei, una pe care localnicii să o privească cu plăcere, iar acest tip de mesaje este un prim mod de a atrage atenția.
Diana Mitrache