A fost protest miercuri dimineață la mai toate minele din Valea Jiului. Ortacii au cerut să își primească banii, pentru că a întârziat plata, iar situația la Complexul Energetic Hunedoara atârnă acum de o Ordonanță de Guvern. Nici la Livezeni, nici la Lupeni, minerii nu au intrat în șut, până nu au fost lămuriți ce se întâmplă.
Prefectul județului Hunedoara a vorbit cu protestatarii la fiecare mină.
Minerii din schimbul I și IV, de la mina Livezeni, ca și cei din Lupeni au refuzat să intre în șut miercuri dimineață. Ei au protestat după ce au aflat că societatea, aflată în insolvență, nu mai are bani pentru plata salariaților. Aceștia au fost înștiințați că vor fi plătiți prin AJOFM, însă, acest lucru i-a nemulțumit și i-a îngrijorat totodată, mai ales că plățile sunt deja întârziate.
„Nu au bani și nu s-au dat salariile și e foarte rău. Sunt datorii vechi”, a spus unul dintre minerii protestatari de la mina Livezeni.
„Nu ni s-au dat banii de pe luna trecută. Am fost schimbul IV. Au zis că pe 25, sau 26 ar putea să ne intre banii, dar sunt probleme, că avem și noi bănci de plătit, copii la școală și e destul de urât. S-a mai întâmplat să întârzie două-trei zile, dar acum e prea de tot. Trebuia să luăm banii pe 15 și ni s-a spus că primim prin 25, 26. E dezastru în mină. Utilajele sunt de 60 de ani și ne cam chinuim și tot ce trebuia să primim, cum ar fi bonurile de masă, ori deconturile la transport, întîrzie de vreun an de zile”, a spus un alt miner care a răbufnit. Minerii au cerut ca la ei să vină cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, iar în sala de apel a ajuns administratorul special. „Dimineață la ora 5,00, m-au chemat la mina Livezeni ca să virbim cu ei. Vor să știe data exactă când se vor vira salariile. Le-am explicat care este situația, deși am avut și marți o întâlnire cu ei. Trecem printr-o situație foarte grea cu compania și care este posibilitatea ca ei să își primească banii pe următoarele 3 luni. alariile nu sunt întârziate. Termenul e până în data de 18, deci mai e timp”, a spus, imediat după discuțiile cu protestatarii, Cristian Roșu, administrator special la CEH.
La mină a ajuns și prefectul județului Hunedoara Călin Petru Marian, iar în jurul orei 8,00, a intrat la discuții în sala de pontaj. Ulterior, a semnat un protocol cu sindicaliștii. „Guvernul României, Instituția Prefectului va face toate demersurile ca până în data de 26 să își ia banii. Nu este o soluție de moment. Este o soluție prin Ordonanța de Guvern pe un termen de 3 luni de zile și încercăm ca, în această perioadă, să facem dare în plată și să încercăm să separăm Complexul Energetic Valea Jiului de Mintia. O să avem și o discuție la nivel de Ministerul Energiei, marți, cu sindicatele și cu CJH, iar apoi facem un plan cert pentru următoarea perioadă, ca să nu mai existe disfuncționalități”, a adăugat și Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Administratorul special la CEH a explicat, însă, și de ce s-a ajuns în această situație, imediat ce complexul energetic a intrat în insolvență.
„E și insolvența de vină, dar și lipsa de investiții în ultimii 20 de ani, lipsa de cărbune, prețul pe energie, deci o grămadă de cauze sunt care au dus la acest moment. Noi am pierdut și serviciile de sistem, din 31 decembrie 2020, ele fiind o bună parte din
fondul de salarii. Primeam cam 5 milioane de lei pe lună, în condițiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Numai din asta primeam 5 milioane, dar era și ajutorul pentru închiderea minei Lonea, undeva la 2 milioane de lei. Deci, am pierdut 7 milioane de lei din 12 milioane”, a explicat Cristian Roșu.
Prefectul a declarat marți că decizia de a plăti salariile prin AJOFM a venit după o rundă de întâlniri cu conducerea CEH, cu sindicatele și parlamentarul Vetuța Stănescu.
„Este o situație acum pe trei luni de zile, până facem reorganizarea și intrăm în normalitate”, a conchis prefectul județului Hunedoara.
Practic, Complexul Energetic Hunenedoara nu a vândut energie, că nu a produs, că nu a avut cărbuni suficienți, nu are utilaje cu care să scoată cărbune, nu sunt investiții, iar prima consecință este faptul că angajații nu își primesc salariile.
Protestul s-a încheiat imediat ce prefectul județului Hunedoara a reușit să discute cu toți minerii, iar soluția vine, pe moment printr-o Ordonanță de Urgență ce urmează să fie supusă aprobării în perioada următoare.
Diana Mitrache