M ai mult ca oricând, angajații de la pompe funebre, dar și cei care fac dezinfecții, au de lucru acum. Valul IV al pandemiei a făcut până ca și groparii să lucreze zi –lumină, gropile fiind zilnic pregătite, în special pentru cei răpuși de virus.
Zilnic, echipa care dezinfectează apartamente și scări de bloc are de lucru, pentru că cel puțin doi oameni, în fiecare oraș, au murit după ce s-au infectat cu noul
coronavirus. Este o situație cu care nu s-au întâlnit anul trecut, în valul III, iar vârsta celor ce pleacă răpuși de virus nu mai este foarte înaintată.
„Pe raza orașului Petrila, acum suntem solicitați cam de două și până la 4 ori pe zi. Sunt morți, care au decedat în casă. Și colaborăm și cu cei de la Pompe Funebre, iar acestor oameni le facem dezinfecția în locuință”, spune Cătălin Andriescu, firma de dezinfecție.
Iar dacă dezinfecția se face în bloc, casă, ori pe scara blocului, cei de la pompe funebre spun mai exact cum stă treaba. „Din păcate, sunt destul de multe cazuri, care ajung la capelă, ori pe care îi depunem direct la groapă. Noi facem serviciile în tot județul Hunedoara, dar numai la Petrila avem cam 3, chiar 4 cazuri pe zi. Îi preluăm că au avut COVID. Unii aparținători aleg să îi depună 24 de ore la capelă, iar alții direct la groapă. Comparativ cu vara trecută și valul trecut, sunt mai mulți oameni care mor acum.
După cum observăm și noi, valul anterior, nu aveam așa mulți. Dar acum avem. Și nu sunt doar bătrâni. Spre surprinderea noastră, am avut și persoane tinere, la 40, 35 de ani”, a spus și Cosmin Coțan, reprezentant al unei firme de pompe funebre.
În ultimele două săptămâni, în județul Hunedoara au primit un test pozitiv 3.305 oameni, iar numărul deceselor este, potrivit DSP, în medie, de 7 pe zi. Asta, în condițiile în care a existat și un vârf de 13 decese, din cauze asociate cu infecția cu COVID-19,
într-o singură zi.
Diana Mitrache