Toate sălile de jocuri de noroc vor fi închise dacă ele funcționează în localități ce au sub 15.000 de locuitori. În Valea Jiului ar fi Aninoasa și Uricani.
O primă victorie împotriva păcănelelor. Parlamentul României dezbate, în regim de urgență, legea care ar reglementa asta.
Potrivit președintelui Camerei Deputaților, legea ar urma să intre în vigoare în câteva săptămâni.
Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților:
„Industria jocurilor de noroc, a păcănelelor, va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României, unde se dezbate în regim de urgență legea împotriva acestei industrii, care nenorocește familii și distruge destine. Vom adopta această lege care va presupune că în peste 90% din localitățile din România nu se va mai putea desfășura acest tip de activitate, vor dispărea păcănelele!
Este o lege care închide toate sălile de jocuri de noroc în localitățile sub 15.000 de locuitori și mărește amenzile substanțial. Acest act normativ va intra în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică până la finalul lunii aprilie”.
Sălile de jocuri de noroc și pariuri au invadat orașele și situația este una îngrijorătoare. Așa că legea ar putea să îi afecteze, pentru început, pe cei din orașe precum Aninoasa, cu puțin peste 3.300 de locuitori, sau Uricani, cu nici 7000 de locuitori, dar și pe cei de la sate și comune. „În satele României nu există altă distracție. Nu există mall-uri, bazine, săli de distracție, nici parcuri. Dar există aceste blestemate de păcănele, care sunt singura distracție. Și acolo trebuie să începem”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.
Industria pariurilor și a jocurilor de noroc, denumite generic drept păcănele, a creat adevărate catastrofe. Specialiștii spun că jucătorii sunt predispuși la iluzii cognitive, iar statisticile arată că peste 60% dintre jucători au probleme moderate sau severe de joc patologic.
În 2019, în Româniapiața jocurilor de noroc a avut o valoare de peste 9 miliarde de lei, iar, în ultima vreme, în Valea Jiului sălile de jocuri au împânzit toate centrele orașelor.

Diana Mitrache