Locul în care a funcționat mina Paroșeni este și cel pe care ar urma să fie montate panouri fotovoltaice. Totul se află acum la faza de intenție, pentru că energia de acest fel va înlocui, pe viitor, energia produsă cu huilă. Dar deocamdată se caută banii pentru studiile de fezabilitate.Complexul Energetic Valea Jiului trebuie să funcționeze și după ce nu va mai fi exploatată huila din cele 4 mine, care se vor închide. Și se ia în calcul ca perimetrele foste miniere să fie locul de amplasare al panourilor fotovoltaice.
Răzvan Popescu, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Avem o serie de măsuri și pe panouri fotovoltaice, chiar urmează să lansăm apeluri pe acest program. (…) Vorbim și de Complexul Energetic Valea Jiului. O să identificăm măsurile în așa fel încât să putem să rezolvăm și această problemă, pentru că este una stringentă”.
Dar complexul este inclus într-un proiect de închidere a minelor, ceea ce complică acum lucrurile.
Alexandru Kelemen, director ADTI VJ: „Sunt în contact cu conducerea CEVJ, pentru a putea să vedem măsura în care, prin Ministerul Energiei, să se creeze o divizie în cadrul CEVJ, care să se ocupe de partea de regenerabile și aceasta să fie defapt cea care accesează fondurile europene. Dar trebuie spus clar că CEVJ trebuie să se reinventeze, ca să fie solvabil și să dea garanții că fondurile europene pe care le-ar accesa nu sunt doar un panaceu, până la o altă reorganizare”.
Cei din Valea Jiului spun că au purtat discuții și cu Banca Europeană de Investiții pentru a stabili ce poate să facă cu adevărat Complexul Energetic Valea Jiului din punct de vedere al energiei regenerabile. Dar e nevoie de studii în teren, care pot fi finanțate chiar și din Tranziția Justă.

Diana Mitrache