14 iunie a fost Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, iar Crucea Roșie din România a felicitat, în această zi, o doamnă din Petroșani.

Claudia Doroțan are 52 de ani și noi am găsit-o chiar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, când a venit pentru a 58 donare.
Tot acum, la centrul din Petroșani erau și alți donatori cu vechime în salvarea de vieți.
Doamna Claudia a venit și vineri, la prima oră, să doneze sânge. Cei de la Crucea Roșie Română o dau ca exemplu, pentru tenacitate, curaj și
altruism.
Și noi am găsit-o chiar după ce donase pentru a 58-a dată, în viața ei.
Ne-a spus și nouă, cu
modestie, cum a decis să fie una dintre cei mai apreciați donatori din țara noastră.
„Am început să donez la 38 de ani. De atunci am avut ani în care am donat și de 5 ori, pe an, sânge. În alții, am donat de 3 ori. Am avut perioade în care nu am donat, pentru că am avut intervenții chirurgicale sau stomatologice și atunci am renunțat. Am AB 4 grupa sanguină. Este o grupă un pic mai rară. A fost vorba, inițial, de o colegă de servici, iar apoi am rămas donator permanent. Mă simt bine după donare. Mă simt bine când știu că ajut pe cineva și atunci am mers în
continuare, până în ziua de azi”, a spus Claudia Doroțan, donatoare de sânge, cea despre care Crucea Roșie Română spune că este unul dintre oamenii cei mai importanți din țară, pentru că a înțeles că oamenii au nevoiue de sânge.
Dar nu este singura donatoare de sânge, care a venit azi și care are vechime. Tot azi, la rând erau și alți oameni care vin mereu și care, așa cum ne-au spus și nouă, au venit prima dată fie după un accident de la mină, fie după accidente rutiere. Așa că acum sunt printre cei mai buni din zona noastră. „Nu am știut. Mi-am făcut programare, că sunt donator vechi. Nu știam că este ziua donatorului de sânge. Am undeva la 23 de ani de când donez. Am peste 40 de donări. O fac pentru sănătatea mea, apoi pentru a altora. Și mă simt foarte bine. Îți faci niște analize, gratuite, complexe. Dacă le-ai plăti, te-ar costa. E foarte bine”, a spus Gheorghiță Manolache, un alt donator.
„Am cel puțin 15 ani de donat. Este bine pentru sănătate. E bine și pentru cei care au nevoie de sânge. Și, din păcate, la noi e nevoie de sânge în spitale. Dacă un sfert din țara asta ar dona, ar fi mult mai bine”, a spus Aurel Mincu, donator.
”Am văzut postat, după un accident rutier grav, cu copii, pe rețelele de socializare, un anunț. Și atunci am venit prima dată. Am venit, am stat la coadă și apoi am ajuns la părerea că nu doar pentru un om trebuie să donăm. Toți ar trebui să vină, periodic, că este nevoie. Toate lșumea are nevoie de sânge”, a spus și Ana Ienulesc, donatoare din zona noastră.
Este nevoie de sânge în
spitale, iar acești oameni sunt adevărați eroi. Cu ei, alte zeci de vieți sunt salvate, periodic.
„A fost o perioadă când am avut sânge mai mult. Acum, am început să facem teren, pentru că se pare că cererea este mai mare. Numărul donatorilor a crescut și am toată cosiderația pentru acești noameni. Și tot ce putem face pentru ei, vom face”, a spus Veronica Marin, director CTS Deva.
În acest an, suntem la cea
de-a 20-a ediţie a Zilei mondiale a donatorului de sânge, sărbătorită în fiecare an la 14 iunie.
Este şi o ocazie bună
pentru a creşte gradul de conştientizare a nevoii de donare de sânge, astfel încât să se asigure calitatea, siguranţă şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru pacienţii care au nevoie.
Diana Mitrache