Testele de salivă au fost folosite pentru prima dată în școlile de la noi, iar până acum, doar doi copii au fost depistați pozitiv. Din păcate, însă, în județul nostru încă sunt toate secțiile de terapie intensivă ocupate cu pacienți în stare gravă și 3 oameni mor zilnic, în medie, din acest motiv. Așa că valul 5 nu este departe.

Părinții sunt cei care au folosit pentru prima dată testele de salivă și, deocamdată situația pare sub control. „Avem două cazuri pozitive la o școală gimnazială din Deva și la un liceu din PetroȘani, confirmate. Copiii sunt izolați la domiciliu, în rest nu avem alte rezultate comunicate din școli”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
41 de oameni au murit în două săptămâni și asta înseamnă că încă zilnic, în medie, mor 3 oameni din cauza infecției cu COVID-19. Dar, cu toate acestea, scade numărul bolnavilor. „Suntem pe un trend descrescător de o bună perioadă de timp. Am ajuns la 1,39 incidența azi (n.r. marți 7 decembrie). În acest moment, avem 619 cazuri pozitive în ultimele 14 zile. Trendul este descrescător și sperăm să se mențină acest trend descrescător, inclusiv la numărul deceselor. A scăzut și acesta, dar încă mai avem problemne pe partea de ATI, unde avem toate paturile ocupate”, mai spune directorul DSP Hunedoara. Dar vaccinarea nu este ceea ce noi aveam nevoie și, ca atare, cvalul V va veni cu ulima lună de iarnă, prin februarie, lucru considerat cert de experți.
„Noi deja am început pregătirile pentru un eventual val V, pentru că, la o rată de vaccinare de 44 la sută nu prea avem cum să scăpăm de acest val”, explică Sebastian Mezei.
În județul Hunedoara avem doar 5 localități în scenariul roșu și cele mai multe încep să revină pe un trend descrescător în ceea ce privește numărul de cazuri pozitive. Acum este momentul, spun specialiștii, să crească numărul celor ce se vaccinează.
Diana Mitrache