A m citit siderat zilele trecute, părerea unui „consultant de comunicare” pe un blog personal, despre cum își dă omul cu părerea despre un fenomen la care nu prea are tangențe, decât așa, la mari sărbători, mici încasări. Respectivul „consultant” vede un meci Corvinul-C.F.R Cluj la tv,-ca și cum la fel de ușor putea privi Bayern München-Borussia Dortmund, că tot aia era concluzia….-și se apucă să-și dea deontologic (sîc!) cu părerea.

Și de-aici, dă-i cu mucii în fasole.
Începe prin a spune că dimineața după meci avea un gust amar (ia frate un frusec!), concluzionând de ce echipa Jiul Petroșani nu e la același nivel.
Și trage consultantul linie: amatori la conducere, lipsă de performanță și de comunicare „Zero” (puteai să adaugi barat), Jiul este prizonierul amatorismului”.
Păi, rămâmând strict la Corvinul-C.F.R Cluj, înseamnă că ăia de sub Feleac sunt mult mai amatori, nu?! Și ca să priceapă și consultantul, hai să-i arătăm valoarea de piață (Transfermarkt) a lotului hunedorean: Lefter (ex. Rapid)-75.000 euro, Velisar (ex. Petrolul Ploiești)-125.000 euro, Lică (ex. Politehnica Iași)-175.000 euro, Manolache (ex. Petrolul)-50.000 euro, Iacob (ex. Gloria Geoagiu)-200.000 euro, Hrezdac (ex. U.T.A)-175.000 euro, Bradu (ex. Rapid)-200.000 euro, Neacșa (ex. C.S.C Șelimbăr)-75.000 euro, Lupu (ex. Metalurgistul Cugir)-25.000 euro, Pârvulescu (ex. Concordia Chiajna)-50.000 euro, M. Coman (ex. Petrolul Ploiești)-25.000 euro, apoi rezervele Blaga (ex. U.T.A)-10.000 euro, Pop (ex. Viitorul Arad)-75.000 euro, Nicolae (ex. C.S Blejoi)-50.000 euro, Ion (ex. Retezatul Hațeg)-125.000 euro, Chindriș (ex. Petrolul)-100.000 euro, Hergheligiu (ex. Concordia Chiajna)-175.000 euro, Mitran (ex. Viitorul Arad)-125.000 euro, Predică (ex. Retezatul Hațeg)-25.000 euro.
Hai să-i punem și antrenorului Florin Maxim, ca să rotunjim suma, vreo 140.000 euro și iaca-șa, s-au strâns 2 milioane de euro!
Păi ce comparație vreți? Ș-atunci
singura problemă la Petroșani
e comunicarea?! Oare dacă ar fi un…consultant în comunicare am
juca în Champions League?
Păi Jiul nu este un „F.C”, precum Corvinul. Echipa de fotbal este una dintre cele cinci secții ale C.S.M Jiul, cu jucători plătiți la limita salariului minim pe economie, 3.300 lei/brut pe lună. Managementul echipei
(C.S.M-ului), așa amatorist conform „consultantului în comunicare”, a salvat în ultimii ani, hardughia de stadion (construită după alte criterii de acum patru decenii) de la colaps: moderni­zarea vestiarelor, introducerea gazului metan în camerele mini-hotelului, renovări specifice pentru amplasarea balonului de tenis (cu un cost de circa 60.000 lei), amplasarea și lucrarea
unei stații pentru suplimentarea puterii gazului metan (45.000 lei), lucrări la scările de acces în tribune, defrișări, întreținerea bazinului de înot.
Apoi, chletuieli legate de un meci pe teren propriu (aproape 10.000 lei) și o masă asigurată echipei, conform Legii Educației Fizice și Sportului, prin H.G 1447/2007, privind aprobarea normelor financiare pentru activitatea sportivă.
Angajații C.S.M sunt la limita admisă, ca număr există cheltuieli de deplasare și competiții cu cei peste 160 de copii de la secțiile de fotbal și atletism. Printr-o comparație, Retezatul Hațeg și Aurul Brad s-au retras anul trecut din Liga a III-a, din motive financiare, Jiul nu.
Să nu uităm implicarea C.J Hunedoara în bunul mers al Corvinului, care este, totuși în Liga a II-a. Nimeni nu are pretenția că Jiul este o echipă de profesioniști și că jucătorii au vreo mare valoare. Atunci când era în pericol de dispariție, acum vreo 7-8 ani, toți au sărit ca arși că de ce nu o preia administrația locală. A preluat-o, dar n-a promis vreo performanță. Ș-atunci de ce atâta înverșunare? Eu, care cunosc atât de bine ultimele 3-4 decenii, cu ascensiuni și căderi, pot spune cu mâna pe inimă că mai mult nu se poate.
Deocamdată. Poate că figurile politice, județene, care s-au înghesuit
la poze cu Andone și Lucescu își vor apleca vreodată privirile și spre Jiul.
Până atunci, „liniște la galerie, că s-a spart o farfurie!
Hai, la consultantul în comunicări!

GENU TUTU