Obiceiul primenirii mormintelor, unul păstrat de la catolici,
aduce în zona Văii Jiului, sute de oameni în preajma mormintelor celor dragi. Este momentul din an în care toată lumea vine să adune buruienile de pe lângă morminte, să pună flori proaspete și lumânări.

Luminația, ori Ziua Morților, cum este denumită ziua de 1 noiembrie în zona noastră, este obiceiul potrivit căruia oamenii trebuie să se apropie, prin rugăciune, de cei care au plecat dintre noi. Iar forfota se mută acum în cimitre, unde fiecare reușește să își primenească mormântul cuiva drag.
„E 1 noiembrie și e un moment pe care îl dedicăm celor care ne-au părăsit. Mergem cu flori și îi comemorăm în fiecare an. Le pun o floare pe mormânt, o lumânare”, a spus un bărbat, în timp ce alți oameni, veniți din alte părți, căutau mormintele celor dragi, ca să le curețe și să aprindă acolo o lumânare.
„Obiceul îl păstrăm și noi de la cei care l-au ținut înaintea noastră. Trebuie să îi cinstim și pe ei că au fost ai noștri. Le ducem flori, dăm de pomană și cvandele”, a spus un alt localnic.
„Ne rugăm pentru sufletele lor. Oamenii fac curățenie și facem și noi curat. Pentru asta mergem acum”, a mai adăugat un om venit la cimitir.
„În fiecare an sărbătorim și îi cinstim pe cei care nu mai sunt. Să facem curățenie, ca în casă, să aducem flori și să ne rugăm pentru ei”, a spus o altă localnică.
În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. Obiceiul a fost preluat de la catolici și, în fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.
Diana Mitrache