[ 20 de cai au coborât singuri din munte, de frig și foame ]

Nu mai puțin de 20 de cai au coborât singuri din munte, după ce frigul i-a determinat să plece de pe crestele unde nu mai găseau de mâncare. Sunt din Petrila, acolo unde au și ajuns într-un parc, iar proprietarii lor au fost identificați de cei de la primărie și, deocamdată, avertizați.
O adevărată herghelie a ajuns, acum două zile într-un parc din Petrila, iar oamenii au fost îngrijorați, pe de o parte de starea animalelor, iar pe de ală parte, de mizeria pe care o lăsau în urmă. Caii s-au instalat singuri, așa cum au spus autoritățile locale, în zona cap linie Lonea, în Parcul Mihai Eminescu (după podul spre Burdești), iar aceștia au umplut de bălegar în zona și au alarmat autoritățile. „Poliția locală a preluat aceste animale, le-a dus într-un țarc și i-a dentifcat, prin intermediul cipurilor , ori a localnicilor care știau a cui sunt. Deocamdată, pentru cei care au lăsat liberi caii pe domeniul public, au fost aplicate avertismente. Urmează să îi amendăm, dacă mai găsim caii liberi în parc sau pe domeniul public”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Caii aparțin oamenilor din Petrila, care, pe toată durata verii, i-au lăsat să pască pe crestele Parângului. Frigul, însă, i-a determinat să coboare singuri în oraș, iar proprietarii lor riscă chiar să ajungă pe mâna poliției animalelor, dacă nu se vor îngriji de ei. „Caii sunt ai localnicilor și au pășunat în perioada verii pe munte, de unde au coborât acum, pentru că le era frig. Din păcate, proprietarii nu s-au interesat să și-i aducă în gospodării și i-au lăsat tot liberi. Eu sper ca acest lucru să nu se mai întâmple și sper că vor lua în serios avertismentele, pentru că amenda minimă este de 500 de lei”, a mai precizat primarul din Petrila, Vasile Jurca.
Caii pot fi admirați liberi toată vara în Parâng, iar hergheliile cresc astfel fără ajutorul proprietarilor lor, însă, se pare că aceștia au uitat de ei și nu s-au gândit că aceștia stau acum în frig și nu mai au ce să mănânce.
Diana Mitrache