S enatorul PSD, Cristian Resmeriță, solicită, din nou, informații cu privire la situația financiară a Complexului Energetic Valea Jiului. La începutul acestui an, senatorul Cristian Resmeriță a mai primit un răspuns similar de la Ministerul Energiei, însă datele financiare l-au nemulțumit pe parlamentar.

Acum, Cristian Resmeriță, îi mai solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, noi date despre situația financiară a noii înființate societăți energetice. Complexul Energetic Valea Jiului a devenit funcţional la inceputul lunii octombrie 2023, în actuala formă de organizare.
”Vă rog, să îmi puneţi la dispoziţie datele financiare ale Complexului Energetic Valea hului ( încasări şi cheltuieli) pe lunile: NOIEMBRIE 2023, DECEMBRIE 2023 si IANUARIE 2024”, arată senatorul PSD, Cristian Resmeriță. În cadrul conferinței de presă din luna ianuarie, senatorul Cristian Resmeriță, s-a declarat total nemulțumit de modul în care au fost cheltuiți banii Complexului Energetic Valea Jiului.
”Doresc să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat în aceste trei luni de zile la Complexul Energetic Valea Jiului. Faptul care mă bucură pe mine este acela că după ce premierul Ciolacu a alocat cele 50 de milioane de lei, a mai alocat și un ajutor de stat de aproximativ 350 de milioane de lei. Nu am sperat niciodată ca un Guvern să mai aloce o așa sumă mare de bani. La sfârșitul anului trecut am adresat o interpelare ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în care l-am rugat să îmi spună care este situația financiară a Complexului Energetic Valea Jiului în primele 30 de zile. Am dorit să aflu acest lucru pentru că deja 50 de milioane de lei intraseră în CEVJ și cum au fost cheltuiți și dacă au și încasat ceva. Pentru perioada 5-31 octombrie 2023, prima lună de funcționare a Complexului Energetic Valea Jiului, ca și venituri au fost 14.930.000 de lei. Aceste sume de bani sunt enorme și nicio administrație din Valea Jiului nu beneficiază de astfel de sume de bani. Din acea sumă de bani, ajutorul de stat a fost de 14.875.000 de lei. Alte venituri pe care le-a avut complexul au fost în valoare de 55 de mii de lei. Acest lucru înseamnă că în luna octombrie nu au produs nici măcar un kw energie. Concluzia este că în luna octombrie complexul a avut zero realizări, mai mult decât atât au cheltuit și trei milioane de euro, sumă pe care Guvernul a acordat-o sub formă de ajutor. Pe lângă toți banii primiți, au mai cheluit într-o singură lună, suplimentar, aproape 300 de mii de euro. Cheltuielile cu materiale au fost de 48 de mii de lei, iar cheltuielile cu salariile, indemnizațiile de CA, salarul directorului general și bonusurile au fost de 13.866.000 de lei. Din acest lucru reiese faptul că aproape toți banii au fost cheltuiți pe salarii și niște contribuții. În acest ritm în care cei de la Complexul Energetiv Valea Jiului cheltuie banii, aceștia se vor termina foarte repede și o vom lua de la început”, a declarat Cristian Resmeriță senator PSD.
Monika BACIU