C alea ferată industrială din Lupeni a fost vândută, iar firma care a câștigat s-a apucat de demontat linia și câteva poduri. Totuși, primarul din Lupeni spune că e dubioasă tranzacția, iar legea arată clar că vânzarea la fier vechi ar fi ilegală și chiar se pedepsește în România.

Nu mai puțin de
6 kilometri de cale ferată de la Lupeni au fost vânduți de administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, la suma de aproape 90.000 de euro.
A fost o licitație, dar
primarul spune că a fost uluit când i s-a cerut să dea avizul de demolare.
„Eu nu înțeleg cum poate o firmă de genul acesta să scoată la vânzare calea ferată. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în țara asta. Poți scoate la licitație o clădire, un bun, dar 6 kilometri de cale ferată, plus poduri, la o sumă de 90.000 de euro. Adică, calea ferată din Valea Jiului valorează acum cât un apartament la București, sau Cluj”, spune Lucian Resmeriță, primar Lupeni.
Dar nu doar că e incredibil ce s-a petrecut aici, dar
primarul crede că cineva
trebuie să intervină în această tranzacție. „Din câte se vede, la această firmă, de-a lungul timpului așa a făcut. Am înțeles că ei iau 30.000 de euro pe lună și scopul lor e să facă banii. Cred că nu va rămâne așa și instituțiile statului vor interveni”, a mai spus primarul din Lupeni.
Adminsitratorul judiciar al CEH, Emil Gros a refuzat să facă precizări.
Legea 166/2022, care a intrat în vigoare în vigoare pe 05 iunie 2022, interzice achiziţionarea de la persoane fizice, piese precum cele:
-utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public şi electric de suprafaţă sau de irigaţii şi desecări;
-de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de
semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.
Diana Mitrache