Î n luna ianuarie a anului 2024, autoritățile din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au întreprins acțiuni hotărâte pentru protejarea sănătății publice și prevenirea apariției unor situații  precum toxiinfecțiile alimentare și răspândirea Pestei Porcine Africane.

Reprezentanții DSVSA Hunedoara au desfășurat ample controale, axate pe respectarea legislației în domeniul sănătății animalelor, siguranței alimentelor și bunăstării acestora. În total, au fost verificate 452 de obiective în această perioadă, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 89320 lei, alături de 13 avertismente emise.
În ceea ce privește siguranța alimen­tară, au fost desfășurate acțiuni de control la unitățile de abatorizare, procesare, depozitare și desfacere a produselor alimentare, atât de origine animală, cât și non-animală. Controalele au vizat respectarea condițiilor de funcționare și înregistrare/autorizare a acestor unități, precum și respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în ceea ce privește producția, depozitarea și comercializarea alimentelor.
În urma acestor acțiuni de control, s-au constatat deficiențe precum igiena și întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare, precum și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Pentru remedierea acestor probleme, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 25200 lei și un avertisment.
Este important de subliniat că, la nivelul DSVSA Hunedoara, nu au fost înregistrate sesizări în vederea soluționării unor incidente legate de siguranța alimentară, ceea ce indică eficacitatea și vigilenta autorităților în prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică și protecția consumatorilor.
Monika BACIU