U nul dintre obiectivele propuse pebntru reabilitare, că tot vin bani europeni în Valea Jiului, este și perimetrul fostei Mine Petrila. Banii ar urma să fie folosiți pentru studii și reabilitare, așa încât acolo chiar să fie activitate din nou. Și deja sunt și firme interesate.

Tranziția Justă va aduce sume importanmte de bani, dacă știm să scriem proiecte viabile și de mare anvergură. Primarii trebuie să se unească și să apeleze pentru proiecte integrate, iar permietrul viitoarei exploatări culturale Petrila, acela în care se va regăsi și un centru multifuncțional, cel mai probabil, este în planul autorităților județene care dețin terenul și clădirile.
„Avem în vedere  ca să luăm bani pe Tranziție Justă, ca să investim la mina Petrila. Din păcate pe PNRR, pe Eficiență energetică, la clădirile administrative proiectul a fost respins, dar vrem să încheiem un parteneriat pentru clădirea unde a fost școala de calificare,
cu AJOFM și Inspectoratul Școlar.
Pe Tranziție Justă, AJOFM are 14 milioane de euro, bani ce pot fi investiți într-un centru de calificare, la Petrila. Vom da în adminsitrare pe 49 de ani, această clădire. Iar Valea Jiului va avea o școală de calificare, iar clădirea va fi făcută la standarde europene și asta ne bucură”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Sediul din Petroșani al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, respectiv Centrul de formare profesională, ar putea să se mute la fosta mină Petrila. Reprezentanții instituției au cerut o clădire pentru o jumătate de secol și Consiliul Județean Hunedoara a fost de acord.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, dar a fost închisă în anul 2015. Mai multe clădiri aflate pe teritoriul fostei minei Petrila formează acolo ansamblul istoric ce va fi redat comunității, dar într-o altă formă.

Diana Mitrache
Foto Mina Petrila : Viktor Mácha