A fost Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, în cinstea zilei de 14 iunie, zi în care au fost descoperite grupele de sânge. Donatorii au fost primiți cu surprize și avem hunedoreni cu peste 100 de donări până acum.

Așa că medicii i-au primit cum se cuvine în această zi și au vorbit despre provocările actuale, legate de numărul tot mai mare al celor care au nevoie de sânge. Iar aici sunt foarte mulți bolnavi de cancer.
Aproape toate spitalele solicită acum un produs care se folosește în tratamentul bolnavilor de cancer. Cererea a crescut enorm și specialiștii spun că aceasta este marea provocare, după perioada de COVID, când aveau nevoie de plasmă.
„Acum ne confruntăm cu o creștere a cererii din partea tuturor spitalelor, care vor acel produs foarte delicat și greu de obținut: concentratul trombocitar. Adresabilitatea la tratamentele oncologice și oncohematologice este foarte mare. Sunt multe secții cu specialiști foarte buni și în Hunedoara și bolnavii se duc și se tratează și la noi și asta rezultă din necesarul de concentrat trombocitar care crește de la o lună la alta. Este o creștere exponențială. Și, de exemplu, dacă anul trecut eram la 250 pe lună, acum avem 800”, a declarat dr Victoria Hălmagi, director Centrul De transfuzie Sanguină Deva.
Iar de ziua lor, donatorii au fost primiți așa cum se cuvine la Centrul de Transfuzii din Deva. Asta pentru că aici sunt cel puțin 3 donatori cu peste 100 de acte de caritate. „78 % dintre toți donatorii noștri sunt donatori fidelizați. Adică, dintre cei 7.453 de donatori pe care îi avem în baza de date, trei sferturi sunt donatorii noștri fidelizați, care vin la 70 de zile și noi ne bucurăm că sunt sănătoși, serioși și au testări la fiecare donare, siguranța transfuzională fiind crescută. Avem donatori care au peste 100 de donări, 3 dintre ei”, a mai spus dr Victoria Hălmagi, director Centrul De transfuzie Sanguină Deva.
În fiecare an, la data de 14 iunie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi
donatorilor voluntari de sânge pentru
gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un
omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge.
Diana Mitrache