Deși eram obișnuiți să înflorească mai rar și o legendă împământenită la noi spunea că înflorește o dată la 4 ani, tulipanul din Iscroni dă rod și anul acesta. Florile sunt doar boboci, dar copacul este plin de ele, așa că ne vom putea delecta cu spectacolul lalelelor galben-portocalii, poate peste vreo săptămână.

De când a fost adus la Iscroni și până acum, momentul înfloririi tulipanului a fost unul de execepție și gustat totodată de toți localnicii, turiștii sau simpli trecători. Doar că, în ultimii ani, copacul s-a încăpămânat și ajungând, probabil, la maturitatea necesară, înflorește în fiecare început de vară.
Și asta se va întâmpla și acum, dovadă fiind bobocii ce stau să se deschidă în câteva zile.
Copacii cu lalele sunt specii rare și un astfel de exemplar poate fi admirat la Aninoasa în Valea Jiului, pe DN 66 A, puțin înainte de intrarea în oraș. Tulipanul a fost adus din America de Nord în anul 1880, iar alte două exemplare au răsărit, recent, în campusul Universității din Petroșani.
Cei care au restaurat copacul cu lalele, unul dintre cele mai vechi și spectaculoase monumente vii din Valea Jiului, sunt membrii Asociației Pro Aninoasa, coordonați de Viorel Pascu, iar periodic, aceștia se îngrijesc ca tulipanul să fie sănătos, curățat și poate că acesta este unul dintre motivele pentru care acum înflorește în fiecare vară.
Diana Mitrache