C ontainerele puse provizoriu pentru oamenii evacuați, după cutremurele din februarie, la Aninoasa, au ajuns adevărate cuptoare. Cei care locuiesc în ele spun că abia reușesc să treacă zilele caniculare, pentru că acoperișul se încinge și înăuntru e mult mai cald ca afară. Primăria, însă, nu știe cum să îi ajute, iar birocrația întârzie mult lucrările la casele lor.

Cartierul de containere din Aninoasa este locul în care oamenii se coc la propriu, iar în acele locuințe dreptunghiulare reușesc să respire doar noaptea. Aerul este pur și simplu fierbinte la orele amiezii, când oamenii se mai adăpostesc afară, la umbră sau în clădirea sălii de sport unde au și băile.
„E groaznic înăuntru, mai ales când e caniculă.. Afară e mai răcoare, ca înăuntru. Acolo sunt peste 40 C, oricum. Lăsăm geamurile deschise, ușile. Facem curent, ne mai băgăm în sala de sport și așa reușim. Nu ni s-a mai spus nimic de 5 luni de zile”, spune o femeie, care lăsase gemurile și ușile deschise, deși, înăuntru, în containerul ce i-a devenit locuință, dormea un copilaș.
„Căldură foarte mare și aș vrea să fiu acasă la mine, dar nu se mai poate. Stau aici din primăvară, când m-au adus cu forța. Acum, aici e rău. Mai ies afară, mai punem apă pe asfalt. Sunt bătrână”, a spus o altă fermeie.
„E foarte cald. Nici nu putem să respirăm. Dimineața e mai bine, dar toată ziua bate soarele pe containerele astea și e cald de nu poți să respiri. Am copil aici. Și mă descurc foarte greu. Nu știm dacă ne vor face casele, iar acolo nici nu ne putem întoarce, că au mucegăit toate, sunt distruse lucrurile”, spune o altă femeie din cartierul de containere.
Cei care stau în aceste containere-cuptor acum spun că mai stropesc
asfaltul cu apă, ca să răcorească puțin aerul și că se retrag prin clădirea sălii de sport, la băi, ca să treacă perioada cu
temperaturi mari. Dar dacă vro să se odihnească la prânz, nu pot.
Și primarul din Aninoasa spune că birocrația a întârziat demersurile pentru locuințele noi, așa că nu poate face mare lucru.
„Din păcate, mare lucru nu prea am putea, până demarăm lucrările la aceste blocuri. Eventual, am zis să le consolidăm locuințele vechi, ca să poată sta acolo, până începem noi. (…) Dar pentru cei de acolo ne-am gândit să le luăm niște ventilatoare. În rest, nu văd ce am putea face”, a spus Nicolae Dunca,
primarul orașului Aninoasa.
Și toate acestea se întâmplă din cauza birocrației. Sunt luni de zile de când oamenii au fost evacuați, însă, pașii legali trebuie respectați.
„Am finalizat luni PUZ-ul și a fost aprobat în Consiliul Local. L-am trimis. Săptămâna viitoare este gata și studiul de feza­bilitate și atunci putem să trecem la faza de licitație și să desemnăm constructorul. Dar nu știu cât va dura. Mă gândesc că nici în decembrie nu va fi gata și vor lucra și pe timpul iernii”, a mai declarat Nicolae Dunca.
Sute de oameni trebuiau evacuați în februarie, după cutremurele de pământ care au șubrezit coloniile vechi. O parte au fost scoși pentru că blocul lor era în pericol de a se prăbuși și de atunci au îndurat aici ploi, frig și acum călduri năucitoare.
Diana Mitrache