Județul Hunedoara se numără printre cele șase județe din țară care beneficiază de fonduri pentru dezvoltare durabilă și trecerea de la industria poluantă la o industrie verde, prietenoasă cu mediul, în acord cu politicile europene în domeniu.
În acest context, la începutul acestei săptămâni, Consiliul Județean Hunedoara a fost gazda unei dezbateri inițiate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu principalii actori locali interesați să implementeze proiecte cu ajutorul fondurilor din Programul Tranziție Justă: antreprenori, reprezentanți ai administrației locale și societății civile, ONG-uri și instituții publice.
Alături de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, din prezidiu au făcut parte doamna Andreea Anamaria Naggar, secretar de stat în cadrul MIPE, doamna Alina Costăchescu, director general MIPE, și Adrian Mariciuc, director general adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, organism prin intermediul căruia se vor derula proiectele finanțate din Fondul pentru Tranziția Justă.
În sală au mai fost prezenți reprezentanți ai Grupului de Lucru Județean, care sub coordonarea CJ Hunedoara, a elaborat Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în județul Hunedoara, și ai Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului.
Prin Planul Teritorial pentru Tranziția Justă (PTTJ), județul Hunedoara a atras peste 500 de milioane de euro, mai mult de jumătate din această sumă fiind alocată investițiilor din Valea Jiului. De asemenea, un procent însemnat de fonduri este destinat finanțării proiectelor depuse de IMM-uri și marile companii private care își desfășoară activitatea în județul Hunedoara sau își deschid puncte de lucru în județul nostru, în zonele vizate de acest program.
„Suntem onorați să fim, astăzi, gazda sesiunii de dezbateri inițiate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Fondurile pentru Tranziția Justă reprezintă o gură de oxigen pentru dezvoltarea județului nostru. Industrii tradiționale, precum mineritul sau siderurgia, sunt pe cale de dispariție și trebuie să aducem altceva în loc, pentru a asigura locuri de muncă hunedorenilor. Multe capacități industriale, în principal exploatări miniere, și-au închis porțile rând pe rând, au dispărut domenii de producție conexe, iar Termocentrala Mintia este în plin proces de transformare. Am văzut deja, prin intermediul altor programe europene, ce înseamnă să dispunem de fonduri pentru investiții. Consiliul Județean Hunedoara a făcut un efort pentru a atrage acești bani în județ. Trebuie să fim implicați cu toții, fie că e vorba de administrațiile locale sau de companii private, să facem proiecte competitive, să obținem finanțările și să le implementăm cu succes” a subliniat președintele Laurențiu Nistor, în deschiderea întâlnirii.
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au precizat că banii vor ajunge în județe, acolo unde este cea mai mare nevoie. Scopul Programului de Tranziției Justă este acela de a transforma economia într-una verde, ecologică, dar și de a crea locuri de muncă în compensarea celor pierdute odată cu închiderea capacităților de producție poluante.
Proiectele care vor primi finanțare sunt cele care vor deschide calea spre viitor, spre capacități de producție bazate pe tehnologii înalte, pe cercetare și inovare, spre programe de formare și reconversie profesională, de care să beneficieze inclusiv generațiile viitoare, astfel încât să se asigure o dezvoltare echilibrată a fostelor zone monoindustriale!