La alegerile pentru conducerea PSD Petrosani s-au înscris 44 de candidati pentru 19 functii. Doar doi dintre acestia s-au lansat în cursa pentru presedinte.

2_1siteMarti seara s-a închis lista înscrierilor candidatilor pentru echipa de conducere a PSD Petrosani, care va fi aleasã sâmbãtã, 16 martie. Multi au fost cei care s-au înscris pentru functiile de vicepresedinti si membri ai biroului de conducere, dar nu suficient de multi pentru prima functie în organizatie, cea de presedinte.

Statutul prevede ca presedintele, sapte vicepresedinti si nouã membri  sã fie alesi si care constituie Biroul Executitv al PSD, la care se adaugã prin validare presedinta femeilor social-democrate, presedintele organizatiei de tineret, al Ligii Studentilor si Pensionarilor, un reprezentant al Ligii alesilor locali si un reprezentant al unei Federatii sau Confederatii sindicale cu care PSD Petrosani are un protocol de colaborare. Acest Birou executiv împreunã cu presedintii organizatiilor zonale din municipiul Petrosani formeazã Comitetul executiv al PSD Petrosani.

Conform  acestei structuri de conducere cu largã reprezentare, PSD ar trebui sã fie cel mai tare din parcare, doar cã activitatea acestor reprezentanti de pânã acum, chiar a unor alesi în conducerea partidului, nu s-a vazut aproape deloc, cu mici exceptii.

2_2siteSi cum fiecare om pe lumea asta crede cã e mai bun decât colegul sau vecinul sãu într-o functie sau alta, sau cã pregãtirea profesionalã dublatã cândva de o functie ocupatã îl si recomandã ca lider în politicã, înghesuiala este mare. Dar poate însemna si un cumul de nemultumiri. Numãrul mare de doritori este un lucru îmbucurãtor, pentru cã o datã iesit câstigãtor dintr-o cursã în care se bat 2,7 candidati pe un loc, cum este în cazul vicepresedintilor, si 2,1 pe un loc, în cazul membrilor, înseamnã cã ai fortã, prin girul acordat de votanti. Cât ar vrea taberele sã foloseascã metoda biletelelor – lucru absolut legal, sau cea de dinaintea alegerilor – denigrare, amenintãri, excluderi din comisii si comitii, amenintãri de genul ”dacã nu esti cu mine/noi, zbori din partid”, încãlcãri pe ici pe acolo ale statutului sau ale unor hotãrâri ale comitetului, încãlcãri din disperare de… câstig, votul fiind secret din urnã vor iesi cei ce probabil au fãcut ceva remarcabil pe bucãtica lui de… partid.

Pentru vicepresedinti s-au înscris 19 candidati pentru sapte locuri, iar pentru membri în Biroul executiv s-au lansat în cursã tot 19 persoane, dar pentru nouã locuri, oameni care au spus ceva în activitatea lor profesionalã si care toti, deopotrivã, îsi doresc sã revigoreze organizatia de la Petrosani.

Pentru functia de presedinte se bãnuia si se dorea candidatura mai multor persoane pentru ca Organizatia PSD Petrosani cã câstige în greutate, respectiv credibilitate, astfel câstigãtorul sã fi avut un atu considerabil. Ioan Rus, actualul presedinte a afirmat cã

si-ar dori sã nu fie singurul candidat pentru cã de prea multe ori a auzit vorba, deloc plãcutã, ”a concurat singur si a iesit pe… locul doi”. Locul doi însemnând tocmai lipsa credibilitãtii pe care ti-o dã doar competitia realã.

Pentru functia de presedinte al PSD Petrosani sunt doi candidati: Ioan Rus, actualul presedinte si Costel Postolache, actual prim-vicepresedinte.

Pentru vicepresedinti: Artur Gãman, Valeriu Plesea, Iulian Codreanu, Florin Bican, Angela Popa, Ioan Herman, Nicolae Florin, Doru Sipetan, Valentin Daj, George Giubalcã, Octavian Popescu, Viorel Pascu, Alexandru Todea, Iulian Geamãnu, Ionel Muntean, Mariana Popa, Robert Hummel, Sandu Daniel.

Pentru membri: Gheorghe Iloiu, Nicolae Rãdescu, Ilie Constantin,  Lucian Selniceanu, Maria Negru Ceutã, Angelica Cãmãrãsescu, Cristian Sârbu, Ioan Turbutan, Ramona Goia, Lascu Vladislav, Adrian Opris, Giuliano Bârlad, Marian Cârnaru, Alexandru Dincã, Doru Ioan Alb, Emil Grecu, Nicolae Popescu, Mircea Cãlin, Mihai Ermoiu.

Pentru functia de secretar executiv: Gabriela Sepetan, Florin Teslici.

Pentru functia de trezorier: Aurelia Levitchi, Florentina Kallos.

Ileana Firtulescu