C onsiliul Județean Hunedoara este gata să cumpere clădirile minei Petrila. O comisie de la această instituție a ajuns miercuri dimineață la mină și acum experții vor spune care mai este valoarea clădirilor ce au rămas acolo. Asta, pentru că vremea și hoții au avut un cuvânt greu de spus, înaintea tuturor.

Clădirile rămase nedemolate de un deceniu la mina Petrila vor primi o altă utilitate. Ele urmează să fie cumpărate de Consiliul Județean Hunedoara, iar o comisie a venit să le evalueze. „Mergem la Societatea de Închideri, apoi la fața locului, pentru a vedea exact fiecare clădire în parte, ca să vedem ce mai este în teren, din raportul de evaluare și discutăm. Cert este că CJH se ține de cuvânt și vrea să cumpere activele minei Petrila”, a spus Costel Avram, administrator public al județulu Hunedoara.
Toate construcțiile care au putut fi salvate sunt acum parte a unor proiecte ce ar putea fi finanțate, dacă se va găsi axa potrivită. De altfel, acesta a fost și scopul principal al păstrării lor. Cinci dintre acestea au fost declarate monumente istorice, iar pentru Regiunea de Vest sunt bani special pentru astfel de proiecte.
„Facem în așa fel încât să aducem bani europeni și le conservăm, ca să facem din ele obiective turistice. Sunt bani, iar președintele CJH, Laurențiu Nistor deja a discutat cu președinții din celelalte 3 județe ce țin de ADR Vest și vom avea bani pentru așa ceva. Iar pe terenul existent, ori îl dăm oamenilor de afaceri, ori vom vedea noi ce se pretează. Cert este, însă, că le vom da viață acelor clădiri de la mina Petrila”, a mai precizat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
AGA de la SNIM a decis, în ședința din 16 septembrie, să vândă clădirile ce nu au fost demolate.
Experții au stabilit, în urma evaluării inițiale, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache