„Eu sunt presedintele, premierul, ministrul apãrãrii, al sãnãtãtii si fac cât un guvern întreg”. Este mãrturisirea unui cioban, pe care noi l-am gãsit în Cheile Jietului, în cea mai fericitã zi din an: cea în care oile au început sã fete.
Cu lacrimi în ochi, ajutând un mielut sã facã primii pasi, ciobanul Gheorghe Cioarcã, din Cheile Jietului, ne-a mãrturisit cã, desi nu a dormit toatã noaptea, pentru cã oile au început sã fete pe rând, este atât de fericit, cum nu e în nicio altã zi din an.
„Cea mai frumoasã perioadã este asta si vedeti cã sunt tare emotionat. Ati venit în cea mai frumoasã perioadã. De ast’ noapte mi-au tot fãtat un numãr mare de oi. Acum a fãtat încã una, iar dintr-un an de zile, acesta este cel mai frumos moment”, mãrturiseste omul, care nu a prea apucat sã doarmã peste noapte, dar nu pãrea deloc obosit.
Si, chiar dacã noi l-am gãsit când ningea, iar pe locul în care i se nãsteau mieii se asternea un strat proaspãt de zãpadã curatã, nea Gheorghe ne-a zis cã a venit primãvara. Si asta, pentru cã stie, ca un om care trãieste între munti, în cheile ce se despart pentru un luminis, în zona în care îsi pãstoreste mioarele.
„S-au întors pãsãrile. Ca niciodatã, nu s-a întâmplat sã îmi fete oile în aceiasi zi. Nu am vãzut si nu am auzit pânã azi dimineatã, când am vãzut pe aici, prin pomi, codobatura si pupãza. Ele au venit  si azi dimineatã le-am vãzut si le-am auzit. E o zi deosebitã”, a spus omul.
Ultima casã alimentatã la energie electricã, pozitionatã într-un soi de cãldare, protejatã de munti si lãsatã în bãtaia soarelui, adãposteste un fost sofer profesionist, care acum a devenit cioban la oi si strunga  este, asa cum ne-a mai zis, casa lui vacantã. În 7 sãptãmâni, asa cum numãrã ciobanii pânã la Paste, mieii lui vor fi numai buni.

„Pãi dacã încep acuma, pânã de Pasti, la 7 sãptãmâni, mieii mei vor avea 12 kg. E foarte bine. Sunt foarte  multumit. Scopul meu este sã mã pot încadra de Pasti, ca atunci e momentul în care adunãm rezultatele. Dupã cum am pornit, pãsãrile care mi-au cântat azi, toate îmi spun cã e timpul potrivit. Ninge usor, iar pentru mine e plãcut. E momentul exact”, mai spune omul, care are o rasã de oi foarte cãutatã si unicã în judet.
Lumea lui e aici, de dis de dimineatã, pânã seara. Doar animalele lui conteazã si sunt dependenti unii de altii. Si, în ciuda sãlbãticiei zonei, omul nostru spune cã mielul pe care l-am filmat anul trecut, ultimul ce se nãstea, conduce acum turmã si e foarte mândru cã s-a fãcut o oaie pe cinste.
„Cel pe care l-ati filmat anul trecut, e vedetã acasã. Ea conduce turma, e  vedetã si duce clopotul, iar dacã l-as aduce, poate v-ar si vorbi. Cred eu cã si de data aceasta, fiindcã ati venit acum, au venit si pãsãrile, pentru mine este acelasi semn bun”, ne-a complimentat ciobanul, bucuros de oaspeti într-o zi asa de frumoasã.
Singurul lui sprijin la stânã sunt câinii. Si are câini de rasã, gata sã se lupte cu sãlbãticiunile, asa încât, turma este în sigurantã orice ar fi, mai ales cã acum vine  încã o nouã generatie. Dar recunoaste cã acum ajung aici lupi, ba chiar sacali.
„Ãstia mi-s baza. Îi am de nul trecut, când erau cãtei. Ei mi-s baza. Nu am vãzut, dar aici câinii noaptea latrã, iar pãdurarii trec si îmi spun cã trebuie sã fiu foarte atent cã aici sunt lupii si sacali. Eu nu am pomenit asa ceva, dar acum zic cã sunt si sacali”, a spus omul. Si, pentru cã un cioban nu este altceva decât primul om într-o comunitate, domnul Gheorghe ne-a dat o lectie despre cum vede el aceastã meserie.
„Eu am toate functiile. Sunt presedinte si prim ministru si ministru la toate ministerele. Eu am rãspundere, exact cum are un presedinte de tarã. Si eu le coordonez mâncarea, sunt si medic, umblu de sãnãtate si abia asa am rezultate., Deci am multe functii nu sunt chiar ultimul”, a conchis Gheorghe Cioarcã. Omul spune cã stã la intrarea în Cheile Jietului de peste 40 de ani. Acolo e viata lui si nu vede acum altceva mai bun de fãcut.
Diana Mitrache