ActualitateAdministratie

Cinematograful „Cultural”, prima zi, prima proiecție cu casa închisă

Cinematograful din Lupeni, cel de al treilea din Valea Jiului, a fost inaugurat vineri seara, iar la proiecția primului film s-au vândut toate biletele. A fost o seară mult așteptată la Lupeni, după ani de zile în care toată lumea a așteptat să vadă aici, din nou, filme, așa că mai multe foste angajate ale acestei instituții, printre care s-a numărat și Lucia Resmeriță, mama actualului primar Lucian Resmeriță și a senatorului Cristian Resmeriță, au primit diplome și flori.

Maria Bicfalvi, cea care, timp de 4 decenii, a lucrat exact în acest domeniu, ne-a și spus cum au evoluat lucrurile în cimetografie și că nu se compară un film văzut acasă, cu unul în sala de cinema. „Nu se compară, este  o diferență de la cer la pământ, cinematograful de atunci, cu cel de acum. Acum, avem aici toate dotările și putem spune că acestea sunt ca în orice cinematograf din Uniunea Europeană, adică la strandarde foarte ridicate.  Nu aș putea să vă spun, dar eu am văzut sute, poate mii de filme, pentru că lucrez în acest domeniu de aproape 40 de ani și nu e același lucru să vezi un film acasă, cu unul aici, în sală”, a spus Maria Bicfalvi, administratorul Cinefilm, firma care va rula filmul aici.

Și nu a fost singura emoționată, pentru că și Lucian Resmeriță, primarul municipiului   Lupeni, care a tăiat panglica și a felicitat fostele angajate, și-a amintit cu plăcere anii copilăriei, alături de mama sa care lucra la acest cinematograf. „Pentru mine este un moment emoționant, pentru că acesta este și a fost proiectul meu de suflet. Fiindcă 12 ani, poate 13, eu i-am petrecut în această sală, alături de fratele meu, de mama și tata și am văzut filmele, poate, de două, trei ori și am trăit momente foarte frumoase, cu aceste doamne care au lucrat aici. Am simțit nevoia să le  ofer azi o diplomă și flori, pentru că sunt acum, aici, alături de noi. Locul are o sitorie și,  trebuie să spun că, acești doi ani nu au fost ușori. A fost o provocare și pentru constructorul care este din Valea Jiului, pentru că a fost o lucrare grea, a spus Lucian Resmerță, primarul municipiului Lupeni, care a primit ultimele aprobări pentru funcționarea cinematografului, vineri dimineață.

Dar, sala a fost plină și filmul Avatar a rulat cu casa închis. Primii spectatori, însă, au avut ocazia să vadă și proiecția unui scurt  film realizat din imagini cu ruina în care se afla clădirea care, la distanță de doi ani, este noul cinematograf, modern și încăpător. „Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în această seară, într-o sală sold out, la primul spectacol. Mă bucur că autoritățile din România se gândesc și la cultură, mai ales cele din Lupeni, care au decis să redea spectatorilor acest cinematograf. E aici o sală absolut uimitoare din toate punctele de vedere”, a spus criticul de filmEmanuel Lăzărescu, reprezentantul Cinefilm, societatea care difuzează filmele în acest cinematograf.

Investițiile în reabilitarea, modernizarea și refuncționalizarea Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni au fost începute acum doi ani, în baza unui proiect depus de Primăria municipiului Lupeni la Compania Națională pentru Investiții. CNI a asigurat, de altfel, și cea mai mare parte a fondurilor necesare pentru executarea acestei lucrări, dar și Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni a avut partea sa de contribuție, acesteia revenindu-i finanțarea cheltuielilor de racordare la utilități a Cinematografului și, după deschidere, cele de întreținere și exploatare a acestuia. 274 de locuri sunt disponibile în  noua sală.

Diana Mitrache