Mii de oameni vor lua cu asalt, în urmãtoarele zile, cimitirele din  Valea Jiului, pentru a aprinde o lumânare în memoria celor ce au murit.  Celebratã doar în Ardeal, dupã un obicei catolic, Luminatia este sãrbãtoarea care, la 1 noiembrie, aduce oamenii în cimitire.
Curãtenie în cimitire
Pentru cã 1 noiembrie are o semnificatie aparte pentru cei din Valea Jiului, aici, în aceastã zi fiind sãrbãtoritã Ziua Mortilor, un obicei catolic, cimitirele sunt acum curãtate de bãlãrii. Administratiile din zona depun eforturi considerabile sã curete aceste locuri de veci. Lucrãrile au demarat de mai multe sãptãmâni si, de la muncitori la  beneficiarii de venit minim garantat, toti au fost trimisi de primarii în cimitire la curãtenie.
Tone de deseuri, iarba si vegetatie uscatã au fost cosite si munti de gunoaie au fost cãrati din cimitire în ultimele zile. Totul în asteptarea zilei în care cimitirul devine locul cel mai  animat din Valea Jiului. Responsabilii din  primarii au avut sarcini precise, iar oamenii au fost trimisi la lucru zilnic. Iar, pentru cã totul sã fie în regulã, chiar primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ritzi a fost în cimitirul central ca sã vadã cum se lucreazã. Cu acest prilej, s-au cosmetizat mai multi arbori, iar cei ale cãror rãdãcini riscau sã afecteze constructiile de morminte au fost tãiati.
Pomenirea mortilor
Luminãtia sau Ziua mortilor are vechi rãdãcini în traditia noastrã, la ortodocsi, chiar dacã în Valea Jiului, obiceiul este preluat de la catolici, iar preotii sunt în rândul enoriasilor, la cimitire, pentru a pomeni mortii si de 1 noiembrie.
„Ca datã, aceastã  sãrbãtoare vine pe  filierã catolicã. Biserica occidentalã a stabilit sã prãznuiascã Ziua Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Era prãznuitã undeva în luna mai. Noi, de asemenea, avem Duminica Tuturor Sfintilor, imediat dupã Rusalii. Atunci avem si cea mai importantã zi de pomenire a mortilor. De obicei, noi prãznuim sâmbãta mortii, cã e vorba de Sabat, ziua  odihnei si aceastã zi este o zi în care noi Îl rugãm pe Dumnezeu sã-i  odihneascã pe toti cei care au trecut din lumea aceasta”, spun preotii ortodocsi de la noi.
De 1 noiembrie cimitirele din Valea Jiului devin locul de „pelerinaj” a mii de credinciosi.
„M-am pregãtit. Am fãcut curat la mormântul sotului si al cumnatului, iar de Ziua Mortilor duc flori si aprind lumânãri, iar trecãtorilor le dau de pomanã cozonac si câte un pahar cu tuica sau vin”, spune o femeie aflatã în cimitir la  mormântul sotului. Oamenii considerã cã îi cinstesc pe cei  dispãruti aducând flori la cimitir în seara zilei de  1 noiembrie si aprinzând lumânãri, iar multi merg în aceastã noapte si  zeci de kilometri pânã la cimitir.
Pietele, pline cu flori
Si pietele din Valea Jiului au început deja sã fie invadate de vânzãtorii de flori, care stiu cã oamenii de aici se pregãtesc sã-si comemoreze mortii. În aceastã perioadã multe familii atât din zonã cât din judetele  limitrofe, Gorj si Dolj, îsi asigurã veniturile pe cel putin o lunã din  vânzarea florilor, iar pietele sunt umplute cu tot felul de flori dar în special de crizanteme.
„Sunt cultivatoare de flori si vin din Gorj sã vând deoarece la noi nu se tine aceastã  sãrbãtoare În fiecare an vin aici cu flori si le dau pe toate. Chiar si acum merg destul de bine vânzãrile dar înainte cu o zi de 1 Noiembrie sau chiar în acea zi vânzãrile cresc foarte mult”, spune florãreasa Elena. Femeia spune cã preturile sunt pentru toate buzuneare, începând de la 1,5 lei buchetelul de crizantemã micã sau tufãnicã,  ori 5 lei ghiveciul mic si pânã înspre 15 lei ghiveciul mare de crizantemã.