La masa dialogului social, care a fost organizata la sediul Prefecturii judetului Hunedoara s-a decis ca un numar de 60 de persoane de la SNIMVJ sa fie angajate la CEH. Va fi un transfer care se va face cu data de 1 noiembrie a acestui an, iar directorul de la minele ce se inchid spune ca oamenii pe care ii are blocati sub pamânt protesteaza justificat. „Oamenii sunt inca blocati in subteran. O sa semnam o minuta prin care un numar de 60 de persoane vor fi angajate la CEH pe o perioada nedeterminata, iar, in ceea ce priveste faptul ca trebuie emis un act normativ, vom face toate demersurile necesare. (…) Oamenii sunt de-a dreptul disperati pentru ca e vorba de viitorul lor, fac un protest de supravietuire”, a spus Vasile Pavel , director general al SNIMVJ.
Sunt datorii mari pe care creditorii le cer celor de la CEH, insa, directorul general Samuel Dioane spune ca va prelua oamenii, pentru ca sunt calificati si sunt buni pentru a munci. „Noi i-am si exameninat si au fost o lista de 135 de persoane care ne-au trecut deja pragul. O parte din personalul SNIMVJ sunt oameni foarte bine pregatiti, cu experienta de 20, sau 25 de ani subetarn si ne sunt necesari, doar ca situatia CEH este una foarte dificila. O sa ii preluam, dar ei trebuie sa isi asume faptul ca vor beneficia de aceleasi drepturi, ori nedrepturi anchitate ca si cei de la CEH. ”, a spus Samuel Dioane, directorul general al CEH.
La masa dialogului s-a asezat si prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely, care a spus ca rezolvarea situatiei este aproape si a facut tot posibilul ca protestul din subteran sa inceteze. „S-a decis preluarea a 60 de angajati la CEH, de la SNIMV. Din cauza ca nu se pot promova acte normative cu caracter de lege, respectiv o Ordonanta de Urgenta, data fiind situatia politica, este greu sa vorbim despre prelungirea ordonantei ce vizeaza veniturile de completare. Aceasta va face obiectul unui dialog pe care il vom avea sindicatele, administratia si ministerul de resort. Din punct de vedere moral este corect ca si acest val de disponibilizari de la SNIMVJ sa beneficieze de aceleasi conditii ca si cei de dinaintea lor, iar noi am vorbit acum si cu domnul secretar de stat Doru Visan si am primit asigurari ca documentel sunt in pregatire si vor fi puse la dispozitia viitoarei conduceri a ministerului”, a spus si prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely, care a spus ca va veni personal sa discute cu minerii blocati in subetarn la minele din Valea Jiului.
Liderii minerilor blocati in subetarn au ajuns si ei la comisia de dialog social si au cerut tot ceea ce au transmis minerii blocati sub pamânt. „Existau zvonuri ca minerii vor fi preluati pe functii inferioare, sau pe perioade determinate. Asta era temerea lor. Am reusit sa ajungem la un comun acord si asteaptam minuta. Cei de la CEH ne vor comunica lista cu cei 60 de minerii ce au fost admisi. Ei vor avea aceleasi conditii si drepturi ca si cei de la CEH. Dar, venitul de completare nu a putut nimeni din comisia de dialog social sa faca ceva. Noi asteptam o decizie a factorului politic. Dar pot sa spun ca, in toata activitatea mea de lider, care am fost la proteste, eu nu am mai vazut o asemena stare si o asemena determinare, ce acum provine din disperare. Acum, protestul este legat de faptul ca, peste doua luni de zile, li se inchide mina si ramân pe drumuri”, a spus Laszlo Domokos, liderul minerilor de la Societatea de Inchideri de Mine Valea Jiului.
Un miner, dintre cei peste 100 care sunt blocati in minele Paroseni si Uricani, a avut nevoie de ingrijiri medicale. Salvarea a ajuns la mina Paroseni si echipajul i-a acordat primul ajutor. Restul ortacilor au ramas sub pamânt.

Diana Mitrache