Ziua de Înălțare a adunat, în preajma troiței închinate eroilor, la Petrila, oamenii din primărie, poliție, școli și instituții ale orașului. Pe frontispiciu, printre eroii de aici, am regăsit și un îndemn de a nu uita minerii, eroii acestui loc, oameni ce au murit scoțând la suprafață cărbunii.
Ceremonia de la Petrila a început în parcul micuț, cu intonarea Imnului Național, iar cei prezenți au avut parte de ceremonialul Înălțării Drapelului Național.
„Hristos s-a Înălțat! Îmi revine deosebita onoare de a fi amfitrionul acestei manifestări dedicate Zilei Eroilor Neamului, o zi cu importantă semnificație creștină: Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos. Avem datoria morală să ne amintim de toți cei care s-au jertfit, de-a lungul anilor, pentru ca noi, cei de azi, să trăim într-o țară independentă și suverană, unde să ne putem bucura de libertate”, le-a spus celor adunați la troiță, Petru Bolog, consilier al primarului din Petrila.
Cu toții au asistat la ceremonialul de ridicare a Drapelului și un colonel în rezervă a explicat de când sărbătorim noi, eroii, în ziua de Înălțare: „Comemorarea eroilor noștri este stabilită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, din anul 1920, când printr-un Decret Regal s-a stabilit, cu oblăduirea Sfântului Sinod al BOR, cuplarea celor două evenimente. Prin asta au dat ceea ce li se cuvine celor căzuți pentru patrie. Noi îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru credință, libertate și țară”, a spus col Adrian Ronai, reprezentat al Asociația Cultul Eroilor Regina Maria.
„Noi, comunitatea din Petrila, administrația locală și celelalte instituții, avem datoria morală de a cinsti eroii, să ne amintim, în fiecare an, de cei cărora le datorăm libertatea noastră de azi”, a conchis și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Diana Mitrache