Pe dealul ce străjuiește DN 66 în zona localității Bănița, la monumentul închinat eroilor, mulțimea adunată a putut să asculte poveștile depănate de președintele Asociația Cultul Eroilor Regina Maria, Dorel Șchiopu. Le-a vorbit despre eroii fără nume, necunoscuți și care au crezut că neamul se apără cu sânge. Dar și despre copiii lor, care au fost mândri de ei.

Monumentul închinat eroilor se află pe un deal, chiar la limita cu drumul național. Acolo se întâlnesc de Înălțare, în fiecare an, toți credincioșii din Bănița. Au venit și acum, dar fără copiii de la școală, doar câțiva veniți cu părinții și îmbrăcați în straie populare, care au ascultat povestea eroilor care au avut și ei copii.
„Eu am să vă spun o poveste tristă, dar frumoasă: povestea eroului necunoscut de la a cărui ceremonial se împlinesc, zilele acestea, 100 de ani. Ideea eroului necunoscut a început undeva pe frontul de vest, când un preot din Marea Britanie a avut o revelație, când a văzut că pe o cruce scria „soldat englez necunoscut”. Și de aici a plecat totul. Au luat, la întâmplare, de pe frontul de vest, un soldat despre care nu se știa numele, dar se știe sigur că era englez. L-au înmormântat cu onoruri înalte la Catedrala Westminster, unde sunt înmormântați și regii Marii Britanii. L-au îngropat între regi, că a făcut bine în fața Lui Dumnezeu și pentru casa Lui. Dar, într-o săptămână, peste 1,2 milioane de oameni au pus o floare la acel mormânt și toată lumea s-a mirat. Păi însemna că atunci oamenii trăiau o emoție specială, că din orice casă plecase un tânăr, cel puțin”, a spus Dorel Șchiopu, președintele Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Hunedoara.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori la acest mormânt.

Diana Mitrache