Cameramani, jurnalişti cu aparate foto, drone, perii, detergent, în proporţie de 5 l la 1000 de litri apă, echipament ca de covid, cisterne şi mult alai. Toată desfăşurarea de forţe a avut loc pe Centrul Civic al municipiului Petroşani, care, pentru prima dată de când a fost dat în folosinţă, a fost spălat cu detergent.
Întreg alaiul a aşteptat sosirea primarului Tiberiu Iacob Ridzi, venit să preia comanda, să mobilizeze forţele şi să observe de aproape situaţia.
„Facem această acţiune de spălare cu detergent a centrului civic. Este un detergent special, pentru granit şi gresie, care se foloseşte cu acest scop. Firma de salubrizare face toate aceste operaţiuni”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
La perii, 15 persoane, 3 cu costume şi distribuitoare de substanţe dezinfectante şi o parte dintre angajaţii de la salubritate din cadrul primăriei, mai mult ca să supravegheze operaţiunea.
„Este o soluţie specială pentru granit, gresie pardoseli şi este achiziţionată de la un distribuitor care are toate certificatele şi este avizată de Ministerul Mediului, fiind specială pentru spălatul granitului de pe zonele publice. Folosim 5 litri la 1000 de litri de apă. Avem vreo 50 l achiziţioanţi şi dacă este nevoie se va suplimenta”, a adăugat şi Melinda Rogobete, reprezentant al firmei Eolian Energy, firma care face curăţenia în Petroşani.
Operaţiunea a început pe zona pietonală, pavată cu granit şi primarul însuşi a observat că iar s-au desprins dalele şi nu mai par stabile. A spus totuşi că va continua şi pe alte zone, că este necesar.
„Vom continua aceste acţiuni şi în alte zone ale municipiului Petroşani. Vineri vom spăla cu detergent aleea care duce spre Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi, de săptămâna viitoare, acolo unde sunt puncte sensibile, vom face aceeaşi acţiune, tocmai cu scopul de a limita, pe cât posibil, răspândirea acestui virus”, a mai adăugat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
În plus, fiecare scară de bloc va fi dezinfectată o dată pe săptămână, sau la 10 zile cel puţin, iar pe străzi va ajunge unul dintre tunurile de zăpadă din Parâng, care să împrăştie substanţe dezinfectante.
Diana Mitrache