În fiecare primăvară, centrul civic are nevoie de reparații în Petroșani. Pavelele de granit se desprind, din cauza soluției tehnice, spune primarul, care a dat startul noilor remedieri.

Oamenii susțin că locul de promenadă este un pericol, atunci când plouă și devine alunecos, sau când aceste dale se desprind.
7 milioane de euro au costat dalele de granit, piatră cubică, pavelele şi bordurile montate în Petroșani, acum mai bine de un deceniu.
Banii necesari pentru Centrul Civic au venit, în cea mai mare parte de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României. Proiectul a avut și o contribuţie din bugetul local de 19,5 milioane de lei, iar în suma totală a intrat și zona de la Brădet și totodată s-a realizat sistemul de
supraveghere video.
Acum, însă, dalele sunt iar desprinse.
„De multe ori m-am împiedicat de aceste pavele. Se desprind și sunt periculoase chiar și cele care nu s-au desprins, că alunecă”, a spus un pensionar.
„Le repară, de bine ce le-au pus”, a comentat un altul.
„Aici trebuia altfel făcut. Că iarna e lungă, ninge, e frig. E greșit ce s-a făcut și acum tot plătim pentru asta”, a adăugat un alt localnic.
Primarul recunoaște că are mereu probleme cu aceste dale, care se desprind, dar crede că de vină ar fi soluția tehnică aplicată. La început, au fost reparate din banii constructorilor, însă, acum lucrarea nu mai este în garanție.
„Centrul civic a fost inaugurat acum 13 ani. Practic, a fost primul centru civic reamenajat în județul Hunedoara. La momentul respectiv, soluția dată de proiectant a fost cu aceste pavele, plăci de granit, așezate pe o șapă semi-uscată. Dar, în timp, s-a dovedit că din cauza procesului de îngheț-dezgheț, în perioada de iarnă, primăvara apar aceste desprinderi. Noi am luat această măsură de a le repara, în fiecare an”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Dalele de granit se degradează, pe de o parte atunci când îngheață și sunt curățate de zăpadă, iar pe de altă parte, ies ușor și sunt mereu dislocate, distruse, sau rupte.
Diana Mitrache