După ce mai multe persoane au fost mușcate de vipere în ultimele zile, reprezentanții Parcului Național Retezat vin cu o serie de recomandări pentru cei care doresc să facă drumeții. Astfel cel mai important lucru pe care aceștia îl precizează este că nu trebuie să încercăm să punem mâna pe șerpi indiferent de specia din care fac parte și trebuie să le respectăm distanța.

” Viperele nu atacă omul, viperele se apără când se simt amenințate. Atacă numai în situații limită, când le călcăm și nu le respectăm distanța de confort (ex. punem mâna/piciorul pe ele, le lovim sau le provocăm). În Parcul Național Retezat National Park, noi suntem vizitatori și trebuie să respectăm locuitorii permanenți ai zonei! Șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Cum trebuie să ne pregătim pentru drumețiile montale?

”Purtați bocanci și jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald; verificați cu atenție unde pășiți și unde puneți mâna; nu atingeți animalele sălbatice și nu le hrăniți! Păstrați distanța!; mergeți pe traseele marcate conform regulamentului! Nu deranjați habitatele și speciile din Parcul Național Retezat National Park; nu lăsați deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
Monika BACIU