Peste 500 de milioane de euro ar fi disponibili pentru Hunedoara, iar o parte, spun cei de la Consiliul Județean, pot intra și în proiecte pentru zona ce a găzduit mina Petrila. Se fac calcule și se scriu proiecte acum, iar cei responsabili au venit să vadă care sunt planurile locale și să îi îndrume. Asta, pentru că sunt și greșeli, care fac ca finanțările să nu poată fi accesate.

Specialiști din ministere și de la ADR Vest s-au întâlnit cu administrațiile locale și mediul de afaceri din Hunedoara ca să discute oportunitățile de finanțare. Sunt bani, iar ei trebuie luați, dacă vor fi scrie proiecte competitive.
„Se mai umblă la modificarea unor ghiduri, după discuțiile purtate în teren și apoi se va da drumul la finanțări. După cum se știe, organism intermediar va fi ADR Vest, cu care avem o colaborare perfectă. Și eu sper ca toți banii care sunt alocați pentru județul Hunedoara, 525,7 milioane de euro, să fie luați de ONG-uri, IMM-uri și administrații publice”, spune Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Terenul de la mina Petrila, acum exploatare culturală, împreună cu clădirile, reprezintă locul în care se va investi. Cât și cum, rămâne de stabilit, împreună cu cei care scriu proiecte și cer bani.
„Acolo sunt alocați în jur de 14.000 de euro pentru AJOFM, bani care vor fi puși la clădirea de la fosta mină Petrila, pe care le-am dat-o lor. Sunt cam 70 de milioane, pe Tranziția Justă, ce vor fi alocați tot la fosta mină Petrila, iar, în ceea ce ne privește pe noi, Consiliul Județean Hunedoara, începem să demarăm tot ce trebuie, ca să facem ceea ce ne-am propus, odată ce am luat clădirile de la mina Petrila”, a mai precizat administratorul public, care a participat la ultimele ședințe cu responsabilii din minister.
Tot aici, cei din consiliul Judeețan spun că au în plan să realizeze construcții unice în țară. Asta, chiar dacă au existat și ezitări, care i-au costat finanțările.
„Pentru clădirea administrativă, pe PNRR, am scris un proiect pe eficiență energetică, dar, din păxcate, o greșeală ne-a costat și nu am câștigat banii. Important este că vom avea și pe POR-ul nou bani, atât în colaborare cu primăria, ca să facem un parc acolo și o esplanadă în fața minei, dar și HUB-ul de robotică, în parteneriat cu IȘJ Hunedoara – locație unică în România”, a conchis Costel Avram.
Diana Mitrache