L a finalul lunii martie, România a ajuns la 55.244 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 636 MW, circa 5.000 de prosumatorii fiind înregistraţi în Ilfov, judeţ în care se află cea mai mare comunitate de mici producători-consumatori de energie din România, potrivit analizei realizate de Ziarul Financiar.

”Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că la finalul lunii martie judeţele cu cea mai mare capacitate a proiectelor care se înscriu în categoria prosumatorilor sunt Ilfov, Timiş şi Dolj, acestea având în total aproape 11.000 de mici consumatori de energie care au devenit producători prin intermediul panourilor solare. Creşterea faţă de începutul anului este semnificativă, în contextul în care pe 1 ianuarie tot datele ANRE arătau că la acel moment erau înregistraţi circa 40.000 de prosumatori cu o capacitate instalată de 423 MW. Practic, în fiecare zi din primul trimestru al anului 167 de consumatori de energie au făcut tranziţia spre statutul de prosumatori, acesta fiind cel mai amplu fenomen în desfăşurare pe piaţa energetică locală. Mai mult, noua ediţia a programului Casa Verde Fotovoltaice abia a început, doar prin fondurile puse la bătaie anul acesta fiind estimată adaugarea altor 87.500 de prosumatori actualului club”, notează ZF.
Potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar, în județul Hunedoara sunt 967 de prosumatori cu o putere instalată de 12MW.
Monika BACIU