1 421 de doze au fost utilizate în anul 2022 pentru vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 11-18 ani împotriva HPV. În schimb, în anul 2023 până la data raportării au fost solicitate 135 de doze de vaccin.
In anul 2008, in România au fost cumparate 330.000 de doze de vaccin anti-HPV, din care au fost folosite numai 2,3% din doze. In România, intre anii 2012-2017 s-au prezentat , pentru a accesa programul de screening pentru cancer de col uterin, un numar de 611.630 femei dintr-o populatie eligibila de 5.638.536, ceea ce reprezinta doar 10,8%. Astfel România pastreaza valori ridicate privind incidenta cancerului de col uterin. În România, infecția cu HPV determină anual ~3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și aproximativ 500 de cazuri de alte tipuri de cancer. Mai mult de jumătate dintre femeile afectate (~1.700) își pierd viața anual, numai la noi în țară, din cauza cancerului de col uterin.
HPV (l.eng.Human Papilloma Virus) este cunoscut sub denumirea de virusul Papilloma uman și face parte dintr-o familie comună de virusuri care infectează epiderma și mucoasele. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papilloma uman. Acestea afectează organele genitale interne sau externe, zona anală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați. Infecția cu tulpini de virus uman papilloma se transmite prin contact sexual (chiar și fără penetrare, cum ar fi experimentarea în perioada adolescenței) sau alt tip de contact intim direct piele pe piele. HPV poate fi transmis chiar și atunci când o persoană infectată nu are semne sau simptome vizibile. De cele mai multe ori sistemul imunitar reușește să elimine virusul în aproximativ 2-3 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Uneori însă, infecția poate persista mai mult timp în organism. În acest caz, ea este asociată cu apariția verucilor genitale și a mai multor tipuri de cancer. Infecția cu HPV poate fi asociată și cu dezvoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulvă), cancere de anus, dar și ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).
Monika BACIU