Tudor, un copil din Valea Jiului, cu Sindrom Down, ne va reprezenta în Rusia, la un concurs internațional de schi. Dar, ca să plece acolo și să învingă orice barieră, el deja se antrenează. Și, mai multe vfemei din zona noastră vor să îl ajute, iar ca să facă asta vând un calendar inedit. Așa că haideți să îl ajutăm pe Tudor!.

Este vremea când toată lumea cumpără un calendar și ce ar fi ca, odată cu asta, să ajutăm un copil minunat. Tudor este un copil cu sindrom Down, dar care luptă zilnic să își depășească orice dizabilitate. El are ambiția de a participa la un concurs din Rusia, pentru care se pregătește indiferent de vreme, zi de zi.
„Sunt bucuros că merg și vreau să particip la competiția de schi alpin a concursului Special Olympics”, a spus Tudor, un copil cu o voință uriașe, pe care zilnic îl vedem alergând, indiferent de vreme.
Muncește mult, se antrenează împreună cu mama lui, care ea însăși a învățat să schieze, ca să îl ajute astfel pe Tudor, iar ambițiile lor sunt uriașe, pentru că medicii, inițial, nu le dădeau șanse prea mari. „Mie doctorul mi-a zis că ce vrea Dumnezeu. Eu, o bună perioadă, am acceptat asta și ei spuneau că Tudor nu va desena niciodată un cerc și, când a reușit asta Tudor, am cucerit Everstul. Am ales partea cu sportul că ne este benefic și e mai mult o joacă, dar, pentru că nu prea am fost primiți pe la cluburile de sport, am reușit să intrăm în marea familie Special Olympics și din 2015 am participat la mai multe probe. Eu l-am pus pe schiuri și am fost în tabere cu el, iar anul trecut am primit vestea că a fost selecționat pentru Campionatul Mondial din Rusia ”, spune Lucia Botici, mama lui Tudor.
Și, pentru că trebuie să ajungă acolo, Tudor și mama lui ar avea nevoie de bani. Iar o mână de femei frumoase și curajoase au pozxat în rochii de mireasă. A fost o provocare și pentru ele, pentru că sunt trecute de 50 de ani, dar calendarul obținut aastfel se vinde acum, pentru Tudor.
„Acțiunea noastră, a celor 8 doamne, se numește „Miresele San Montan, alături de Tudor” și pentru că trăim vremuri pandemice, noi am găsit o astfel de soluție ca să participe la campionatul mondial al copiilor cu nevoi speciale”, ne-a explicat Erika Șanta, San Montan, inițiatoarea campaniei.
Și așa s-a născut un calendar inedit, pentru că fiecare femeie ce a pozat aici este unică și mamă, la rândul ei, iar rochia de mireasă le-a stârnit uturor amintiri și trăiri unice. „A fost emoționat, pentru câteva dintre noi, deoarece noi nu am fost mirese. Una dintre doamne chiar a plâns, când a încercat pentru prima dată rochia de mireasă, care i-a venit turnată. Suntem 8 femei, doamne și mămici, care practic ne-am pus în pielea părintelui care luptă ca acest copil să obțină mai mult decât limitele impuse de boala lui”, mai spune Erika.
Tudor are nevie de echipament, de bani pentru deplasarea în Rusia și, atunci când au fost acțiuni sportive ale celor de la San Montan, el a fost mereu prezent. Este un sportiv care își depășește dizabilitățile și vrea să ne facă mândri pe toți, așa că îl putem ajuta să ajungă un campion.
Calendarul poate fi achiziționat de la cei de la San Montan și costă 50 de lei.
Diana Mitrache