Un biet cățel a fost salvat din chinurile pe care le-a îndurat în ultimele zile. A fost legat de o țeavă cu un lanț de jumătate de metru și nu avea apă sau mâncare. Poliția animalelor l-a dus la un adăpost, iar bărbatul care ar fi trebuit să aibă grijă de câine s-a ales cu dosar penal.
„La data de 12 februarie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în urma unui control efectuat în localitatea Cinciș Cerna, din județul Hunedoara, au stabilit că, un bărbat de 52 ani, a aplicat rele tratamente și cruzimi unui animal din specia canină pe care acesta îl deținea la domiciliu, în sensul că, nu avea apă, hrană și nu beneficia de libertatea de a se mișca în aer liber, fiind legat de o țeavă metalică, cu un lanț de aproximativ 50 cm.
În acest caz, polițiștii au dispus de îndată plasarea exemplarului canin pe o perioadă de 45 de zile într-un adăpost pentru protecția animalelor și au întocmit dosar de cercetare penală pentru nerespectarea Legii nr. 205/2004, republicată privind protecția animalelor”, a declarat Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Potrivit legii, românii care chinuie, schingiuiesc ori nu oferă hrană animalelor pe care le dețin riscă închisoare de până la 3 ani. Noile prevederi din Legea pentru protecția animalelor pedepsesc mai aspru infracțiunile comise asupra lor.
Și valoarea amenzilor a fost majorată, iar un stăpân care nu îi ofer[ animalului său un adăpost corespunzător, nu îi dă posibilitatea de mișcare suficientă și nu îi acordă îngrijirea corespunzătoare poate primi o amendă de până la 12.000 de lei.

Diana Mitrache
Foto IPJ Hunedoara